Menu

Filter op
content
PONT Zorg&Sociaal

0

Zet succesvolle aanpak ouderenmishandeling door

Hoe groot is het probleem van ouderenmishandeling? Dat wil Staatssecretaris Van Rijn laten onderzoeken. De Unie KBO is blij met het onderzoek. Wel hopen we dat het ministerie het succesvolle langjarige project ‘Ouderen in veilige handen’, van Unie KBO en anderen, blijft opvolgen. Herkenning en aanpak blijft broodnodig!

Unie KBO 3 september 2015

Op 3 september 2015 werd bekend dat Martin van Rijn, staatssecretaris van volksgezondheid, een exact beeld wil krijgen van de omvang van het probleem en met welke vormen van mishandeling ouderen te maken krijgen. Van Rijn wil dat ouderenmishandeling beter wordt onderzocht en bestreden. "Dat is belangrijk, want ouderen moeten veilig zijn en zich veilig voelen, zowel thuis als in een tehuis.''

Recent liep de overheidscampagne af tegen mishandeling, 'het houdt niet op, niet vanzelf'. Maar nog steeds zijn er geen precieze cijfers bekend over ouderenmishandeling. Unie KBO is daarbij blij met het onderzoek wat er gaat komen, omdat de omvang en de problematiek van ouderenmishandeling hiermee beter op de kaart wordt gezet.

Wel hopen wij dat ministerie ook de bestaande programma’s blijft ondersteunen die ouderenmishandeling helpen herkennen, voorkomen en bestrijden. De Unie KBO was betrokken bij het succesvolle programma ‘Ouderen in veilige handen’. Dank zij de financiële ondersteuning waren wij eerder in staat om op afdelingsniveau ouderen massaal voor te lichten.

Dat willen we blijven doen! We richten onze aandacht deze periode op het voorkomen van financiële uitbuiting, een van de vormen van ouderenmishandeling. Op 15 juni 2015 startte de alliantie ‘Veilig financieel ouder worden’. opgericht door staatsecretaris Van Rijn zelf. Banken, notarissen, welzijn en ouderenorganisaties (waaronder de Unie Kbo) werken hierin met elkaar samen tegen de financiële uitbuiting van ouderen. Momenteel ontwikkelen we een programma gericht op veilig financieel ouder worden. De Unie KBO en partners maken dit programma binnenkort bekend en hoopt op blijvende steun van het ministerie voor dit belangrijke onderwerp.

 

 

 

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.