Menu

Filter op
content
PONT Zorg&Sociaal

0

WRR: Niet alle burgers zijn zelfredzaam

Lang niet iedereen is in staat om zich onder alle omstandigheden zelfstandig te redden in de maatschappij. Dit concludeert de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) in een rapport waarin hij adviseert om een realistische inschatting te maken van wat burgers kunnen.

Nederlands Jeugdinstituut 26 april 2017

De samenleving stelt steeds hogere eisen aan de zogenaamde zelfredzaamheid van mensen op het gebied van gezondheid, persoonlijke financiën en de arbeidsmarkt. Niet iedereen kan voldoen aan deze verwachtingen en deze groep is niet beperkt tot de 'kwetsbare' mensen met bijvoorbeeld een laag IQ. Ook burgers met een goede opleiding en maatschappelijke positie kunnen door een scheiding of baanverlies in situaties verzeild raken waarin zij het niet alleen redden. Een alleenstaande ouder met weinig inkomen moet bijvoorbeeld veel formulieren invullen voor allerlei toeslagen. Dat vraagt een goede administratie.

De overheid gaat ervan uit dat de juiste kennis leidt tot de juiste daden. Maar 'weten leidt niet altijd tot doen', zo stelt de WRR. Beleidsmakers moeten hier rekening mee houden.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.