Menu

Filter op
content
PONT Zorg&Sociaal

0

Welbevinden verpleeghuizen ook taak van vrijwilligers en familie

Een kwart van de ouderen komt nauwelijks buiten(1), zo kopt de NOS naar aanleiding van een vandaag verschenen SCP-rapport naar de ervaren kwaliteit van leven in verpleeghuizen. 64 Procent van de bewoners komt echter wel buiten, waarvan de helft daarvan zelfs dagelijks en de andere helft ten minste één keer per week.

ANBO 14 september 2017

"Ik lees dat er een spoeddebat aangevraagd wordt op basis van dat eerste cijfer", zegt Liane den Haan, directeur-bestuurder van ANBO. "Ik noem dat selectieve verontwaardiging en een onderschatting van de kwetsbaarheid van mensen. Bovendien kun je dit zorgprofessionals niet aanrekenen; het is van groot belang om familie en vrijwilligers aan de instelling te binden om zoveel mogelijk activiteiten aan te bieden."

Wanneer je te maken hebt met een populatie waarvan een derde ouder is dan 90 en vier op de vijf mensen ernstige lichamelijke problemen hebben, dan is het volgens Den Haan helaas moeilijk om met elke bewoner een frisse neus te halen. "Dat is treurig, maar wel de realiteit. Selectief winkelen in een genuanceerd rapport doet niemand recht."

Meeste mensen krijgen wél bezoek

Hoewel één op de zeven zelden tot nooit visite krijgt, krijgt bijna 80 procent van de bewoners van verpleeg- of verzorgingshuizen dat wél en zelfs eens in de week. Een te oude kennissenkring en zelf slecht horen, slecht zien en/of dementerend zijn de belangrijkste oorzaken van vereenzaming. Driekwart van de bewoners krijgt hulp van familie; een kwart van vrijwilligers. Dat schrijft het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) in een studie naar het leven in verpleeghuizen, gehouden tussen april 2015 en april 2016.

Den Haan: “Het leven in een verpleeghuis is zeker niet voor iedereen leuk. Mensen gaan naar een verpleeghuis wanneer ze al ernstige gezondheidsproblemen hebben. Uit dit rapport blijkt dat het van groot belang is om vrijwilligers en familie aan het huis te binden, om mensen zo prettig mogelijk te laten leven en naast zorg zoveel mogelijk activiteiten te kunnen aanbieden. Ik ben echter niet ontevreden als ik dit lees; het beeld dat geschetst wordt is zeker niet negatief en bovendien zijn we inmiddels alweer een jaar verder. Ik zie heel veel goede voorbeelden.”

Populatie daalde, maar zal weer groeien

In Nederland wonen zo’n 117.000 mensen in een verpleeghuis. Een groot deel van hen is vrouw, ouder dan 80 en met ernstige beperkingen. De drempel om in een verpleeghuis te gaan wonen is de laatste jaren stevig verhoogd, waardoor het aantal mensen dat er woont eerst sterk daalde en de populatie veranderde. Het verzorgingshuis verdween sinds 2015. Wanneer je naar de demografische ontwikkelingen kijkt zal het aantal verpleeghuisbewoners juist weer toenemen, naar 141.000 in 2025 (Actiz).

Lees hier het SCP-rapport 'Ouderen in verpleeghuizen en verzorgingshuizen'

(1) 'Kwart ouderen in verpleeghuis komt nauwelijks buiten'

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.