Menu

Filter op
content
PONT Zorg&Sociaal

0

Webapplicatie moet aanvraag voorzieningen bij laag inkomen makkelijker maken

De gemeente Groningen start een pilot waarin inwoners een webapplicatie testen die mensen met een laag inkomen de weg wijst in alle regelingen. De app is ontwikkeld door het programma toekomst gegevensuitwisseling werk en inkomen (twi) van het ministerie van SZW, VNG, SVB en UWV. Dat is te lezen in VNG Realisatie e-Magazine.

Digitale Overheid 9 januari 2020

Zelf de regie

In Nederland bestaan tientallen regelingen voor inwoners met een laag inkomen. Iedere regeling heeft andere voorwaarden. Uitzoeken waar iemand recht op heeft is vaak een behoorlijke klus. Het is de bedoeling dat de app zich straks vult met gegevens die door betrouwbare partijen (zoals gemeenten, Belastingdienst of DUO) zijn geverifieerd. De app gaat de gebruiker in staat stellen zelf regie te voeren over zijn gegevens, omdat hij zelf bepaalt welke gegevens hij wanneer en met wie deelt. In de toekomst moet het zelfs mogelijk zijn regelingen waarop iemand recht heeft, via de app direct aan te vragen.

Verdere digitalisering dienstverlening

Rudy Kok, projectleider bij de gemeente Groningen vertelt aan VNG Realisatie e-Magazine: “We organiseren de pilot omdat we het voor inwoners met een laag inkomen makkelijker willen maken om gebruik te maken van regelingen. Dit past goed bij de verdere digitalisering van onze dienstverlening binnen het sociaal domein.” Zijn collega
Eva Schrikkema vult aan: “We zitten nog echt in de beginfase; we weten nog niet welke uitdagingen komende maanden op ons pad komen. Natuurlijk hopen we dat de resultaten positief zijn. Als het werkt krijgen mensen met een laag inkomen zelf meer invloed op hun financiële situatie.”

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.