nieuws

Wat u moet weten over Norm verantwoorde werktoedeling Jeugd

13-11-2017

bron: VNG

De Jeugdwet stelt verplichte kwaliteitseisen aan jeugdhulpaanbieders en jeugdhulpverleners. Onderdeel daarvan is de norm van de verantwoorde werktoedeling. Hier heeft u als gemeente mee te maken als inkoper van jeugdhulp maar ook als werkgever. Ons nieuwe factsheet zet voor u de zaken op een rij.

De Jeugdwet vraagt om een nieuwe manier van denken en handelen van professionals in jeugdhulp en jeugdbescherming. Deze cultuurverandering vraagt van aanbieders en gemeenten om hun ervaringen uit de praktijk te delen en samen te werken.

Om de transformatie te stimuleren en verantwoorde jeugdulp te borgen stelt de Jeugdwet verplichte kwaliteitseisen aan jeugdhulpaanbieders en jeugdhulpverleners. Onderdeel daarvan is de norm van de verantwoorde werktoedeling.

Norm belangrijk voor gemeenten

De Norm van de verantwoorde werktoedeling is belangrijk voor gemeenten omdat:

  • Gemeenten zijn inkoper van jeugdhulp, maar zijn zelf ook soms werkgever.
  • Gemeenten moeten zich ook aan de norm houden, als zij - in de rol van werkgever - zélf toegangsmedewerkers voor jeugdhulp in dienst hebben.
  • Als inkoper moeten gemeenten borgen dat zorgaanbieders de norm toepassen.

Factsheet

Wat de norm betekent voor gemeenten staat in de factsheet. Hierin vindt u:

  • De regels in het kort
  • Wat u moet weten als opdrachtgever
  • Wat u moet weten als werkgever/manager van een wijkteam

Basiskennis over de norm van verantwoorde werktoedeling en beroepsregistratie jeugdhulp Wat u als gemeente moet weten over de regels

Meer van Sociaalweb