Menu

Filter op
content
PONT Zorg&Sociaal

0

Vastgelopen jongeren beter helpen met de Social Impact Bond

Jongeren in de leeftijd van 16 tot 27 die zijn vastgelopen op meerdere levensgebieden op een integrale manier (beter) vooruit helpen. Hoe doe je dat? Verscheidene gemeenten experimenteren met de Social Impact Bond.

VNG 12 april 2018

Een Social Impact Bond (SIB) is een financieringsmodel waarbij uitvoeringsorganisaties en investeerders samen met de overheid werken aan een maatschappelijk doel. Het financieel risico ligt bij de investeerder. Jeugdhulpaanbieders worden betaald aan de hand van resultaten, bijvoorbeeld als de jongere een diploma haalt of een baan vindt. De gemeenten Enschede, Eindhoven, Hengelo, Utrecht, Amsterdam en Leiden hebben een SIB ontwikkeld, met ondersteuning van het Nederlands Jeugdinstituut (NJi) en Deloitte. Het doel is jongvolwassenen in een kwetsbare positie op een nieuwe integrale manier te ondersteunen naar zelfstandigheid: beter, anders en efficiënter.

Rate card

In de SIB is de rate card het centrale instrument. Daarin bepaalt de gemeente wat er wordt betaald voor de resultaten die worden behaald door de uitvoerders. Bijvoorbeeld welk bedrag word uitgekeerd als jongere een baan krijgt én op het moment dat de jongere gedurende langere tijd deze baan behoudt. Deze rate card vormt de basis voor de aanbesteding waarop uitvoerders kunnen inschrijven. Op dit moment hebben drie gemeenten de eerste aanbestedingen uitgeschreven voor geïnteresseerde uitvoerders.

16-27

Op 16-27.nl vinden gemeentelijke beleidsmakers en professionals kennis en praktijkvoorbeelden over de ondersteuning aan jongeren van 16 tot 27 jaar in een kwetsbare positie op weg naar zelfstandigheid. Deze informatie wordt verzameld en ontsloten door het Nederlands Jeugdinstituut (NJi), de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG), diverse gemeenten, Movisie en Divosa.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.