Menu

Filter op
content
PONT Zorg&Sociaal

0

Van Ark komt met nieuwe initiatieven om armoede en schulden te bestrijden

Staatssecretaris Tamara Van Ark wil naast de Brede Schuldenaanpak nieuwe maatregelen introduceren om de armoede- en schuldenproblematiek in Nederland aan te pakken. Met de maatregelen wil de staatssecretaris een 'point of no return' bereiken.

Redactie Zorg&Sociaalweb 22 november 2019

Van Ark benadrukte in haar Kamerbrief dat de armoede- en schuldenproblematiek een van de meest aangrijpende thema's in Nederland is. Ze noemt dit 'schrijnend' en ziet ook dat er niet één oplossing voor het oprapen ligt. De bestrijding van schulden en armoede is dan ook volgens haar een speerpunt van dit kabinet.

Armoede

Opvallend is dat het kabinet er niet voor kiest om het minimumloon te verhogen, omdat dit volgens van Ark de sociale zekerheidsuitgaven zou verhogen. Dit is iets waar het kabinet juist tegen strijdt.

Wel wil Van Ark in 2020 een twee-schijvenstelsel in te voeren en zullen de maximale algemene heffingskorting en arbeidskorting nog verder omhoog gaan, met respectievelijk € 194 en € 364. Specifiek voor personen met lage inkomens zal de zorgtoeslag verhoogd worden met nog eens € 37 en vervalt de harde afbouwgrens in de huurtoeslag.

Daarnaast moet onder andere de gemiddelde druk verlaagd worden wil Van Ark ook de hoge marginale druk tussen minimumloon en modaal inkomen verlagen. Daarom doet het kabinet aanpassingen in de arbeidskorting, de huurtoeslag en het kindgebonden budget. Zo gaat de arbeidskorting verder opbouwen vanaf minimumloon zodat de marginale druk tussen minimumloon en modaal omlaag gaat.

Een andere maatregel betreft de verstrekking van contracten. In de toekomst moeten vaste contracten aantrekkelijker worden dan flexibele contracten. Wouter Koolmees is daarnaast bezig met het invoeren van een minimumtarief voor ZZP'ers.

Van Ark benadrukt wel dat armoedebestrijding niet alleen op het bordje van de overheid komt. Ook gemeenten moeten hun verantwoordelijkheid nemen. Het decentrale beleid houdt volgens Van Ark in dat gemeenten hun eigen invulling moeten geven aan armoedebeleid en de ruimte krijgen om maatwerk te bieden aan personen of gezinnen die in armoede leven.

Schulden

Op het gebied van schuldenproblematiek hecht Van Ark grote waarde aan gemeenten en hun taak om op lokaal niveau vorm te geven aan integrale en passende schuldhulpverlening. De staatssecretaris vindt niet dat doorstroming van minnelijke schuldhulpverlening naar de Wsnp een doel op zich moet zijn, maar stelt dat de Minister van Rechtsbescherming wel bezig is met het vergroten van de bereikbaarheid van de Wsnp.

Ook wijst Van Ark op een pilot van de Rechtbank Utrecht: afgesproken is dat wanneer de gemeente een verzoek voor een dwangakkoord doet, deze slechts het kale verzoekschrift opstuurt en geen Wsnp- verzoek.

Als laatste stelt de staatssecretaris dat het uitgangspunt van de Brede schuldenaanpak en van de inzet op het tegengaan van armoede het besef is dat dit een gezamenlijke opgave is van alle betrokken partijen: departementen, uitvoeringsorganisaties, maatschappelijke organisaties, brancheverenigingen, bedrijfsleven en vrijwilligers. Vanuit haar rol als coördinerend bewindspersoon voor armoede en schulden ziet van Ark het als haar taak om deze samenwerking te bestendigen en verdiepen, de kwaliteit van maatregelen te bewaken en te blijven inzetten op prioritering van aandacht bij iedereen voor deze problematiek.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.