Menu

Filter op
content
PONT Zorg&Sociaal

0

Stadswerkplaats voor optimale werkkansen

De gemeente brengt alle mogelijke voorzieningen voor mensen met een uitkering of dagbesteding digitaal in beeld via een zogenaamde Stadswerkplaats. Zo wordt voor iedereen die werkt aan zelfredzaamheid van mensen inzichtelijk wat de ondersteuningsmogelijkheden zijn.

Gemeente Deventer 26 september 2017

Deventer kent een mooi aanbod van voorzieningen voor mensen die behoefte hebben aan contact, daginvulling of werk. Het college wil die verschillende voorzieningen nu beter aan laten sluiten bij de competenties van mensen. Dat moet er aan bijdragen dat zij zich ontplooien en bij voorkeur sneller doorgroeien naar een betaalde baan.

Gebruik maken van elkaar

Met betrokken organisaties is de gemeente in 2015 gestart om te onderzoeken hoe partijen gebruik kunnen maken van elkaars kennis, locaties en diensten. Ook de mogelijkheden om activiteiten en doelgroepen te combineren zijn meegenomen. De online Stadswerkplaats is een resultaat van deze zoektocht. De informatie in de stadswerkplaats is bedoeld voor hulpverleners, die online activiteiten en werk in Deventer kunnen inzien en zo kunnen bepalen wat de beste plek is voor hun cliënt.

Trots

Wethouder Jan Jaap Kolkman: “We hebben prima voorzieningen voor mensen die ondersteuning nodig hebben bij hun dagbesteding. Waarom zou je die niet ook gebruiken voor mensen met een uitkering als zij daar baat bij hebben? We zijn hiermee de eerste in Nederland die de daad bij het woord voegen en de hokjes loslaten, daar ben ik trots op.” De nieuwe werkwijze zorgt ervoor dat mensen stapsgewijs toegroeien naar betaald werk.

Voorbeeld

Stel: iemand heeft moeite met contact leggen. Die kan bijvoorbeeld eerst naar een plek waar buren koffie drinken. Als dit makkelijker wordt kun je denken aan activiteiten binnen een beschermde setting, zoals een zorgboerderij. Een volgende stap kan zijn activiteiten ondernemen met contacten met mensen, zoals een winkel. Kolkman: “We proberen de mensen dan te motiveren naar betaalde arbeid en ondersteunen hen daarin.”

Vaardigheden ontwikkelen

Jongeren die in de bijstand komen vanuit het praktijk- en speciaal onderwijs, worden geholpen vaardigheden te ontwikkelen, om de stap naar werk te kunnen maken. Via de digitale Stadswerkplaats kunnen zij beschermd en resultaatgericht groeien naar werk, bijvoorbeeld in een garantiebaan.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.