Menu

Filter op
content
PONT Zorg&Sociaal

0

Samenleving nog niet ingericht op ouder wordende maatschappij

De samenleving is nog niet afgestemd op het feit dat de gemiddelde levensverwachting sterk is toegenomen. Het zou beter zijn als we 'de inrichting van ons leven aan de uitdijende levensduur zouden aanpassen'.

ANBO 23 oktober 2017

Dat zegt hoogleraar ouderengeneeskunde Rudi Westendorp in de nieuwste uitgave van het ANBO Magazine. Westendorp is tevens auteur van het boek Oud Worden Zonder Het Te Zijn. Daarin schrijft hij onder meer dat de inrichting van ons leven aanpassen aan de langere levensduur betekent dat we langer werken en maatschappelijk actief zijn. Maar dat we tevens langer genieten van ons pensioen dan onze ouders en grootouders konden.

Tiptop geregeld

Dat is klare taal die een omslag vraagt van onze hele maatschappij: een gevarieerder woningaanbod met woningen voor ouderen waarin ook de zorg tiptop geregeld is, meer werk voor ouderen, meer onderzoek naar ouderdomsziekten en meer aandacht van zorgverleners voor wat mensen zelf willen.

Uit onderzoek van Westendorp in 2013 blijkt namelijk dat ouderen zelf de regie over hun leven willen houden. Bijna allemaal willen ze zelf aan het roer staan, maar bestaande publieke en private organisaties staan dat vaak niet toe. Vrijwel alle ouderen zouden meer verantwoordelijkheid willen nemen voor hun eigen gezondheid. Bijvoorbeeld door op zoek te gaan naar informatie over wat ze nodig hebben zonder dat een ander het voorkauwt.

Welbevinden

Ook zijn ze bereid hun leefstijl aan te passen aan gezondheidsproblemen. Dat pleit voor meer zorg op maat, die waarschijnlijk leidt tot betere resultaten. Want als iemand wordt behandeld op een manier die hij zelf prettig vindt en waar hij achter staat, heeft dat meer succes dan wanneer een behandeling wordt opgelegd. Het is in elk geval veel beter voor het welbevinden.

Het complete artikel is te lezen in ANBO Magazine 5, vanaf pagina 7. Dat is ook online te lezen:

ANBO Magazine 5

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

KENNISPARTNER

Lieke van de Camp