nieuws

Roermond loopt voorop met seniorvriendelijke aanpak

11-12-2017

bron: Gemeente Roermond

De gemeente Roermond loopt voorop met een seniorvriendelijke aanpak. Dat is de conclusie in het rapport van EU Prevent project ‘Senior Friendly Communities’ (SFC) dat op 20 november 2017 is verschenen.

De conclusie is als volgt verwoord in het rapport: “De gemeente is al een tijd bezig met dementie en mantelzorg en heeft hier dan ook beleid en een (mede via andere organisaties) uitgebreid aanbod voor, maar ook de doelgroep mensen met depressieve klachten krijgt al veel aandacht in het beleid. Op beide vlakken ligt de gemeente al voor op de meeste gemeenten in de Euregio, aangezien hier niet alleen het thema dementie maar ook depressie veel aandacht krijgt.”

Deelname aan Euregionaal project

In het najaar van 2016 is het drie jaar durend euPrevent project ‘Senior Friendly Communities’ (SFC) gestart. In dit project werken 9 Euregionale partners samen met 32 gemeenten uit EU regio Maas-Rijn (België, Duitsland en Nederland). “Als gemeente Roermond nemen wij deel aan dit project omdat wij ons beleid continu willen verbeteren en daarbij kunnen leren van ervaringen van andere gemeenten en organisaties”, aldus wethouder Marianne Smitsmans.

Positief over Roermond

Medewerkers van het project (van o.a. Universiteit Maastricht) hebben in juni van dit jaar de seniorvriendelijkheid van Roermond getoetst aan de hand van een vragenlijst. Daarvoor zochten zij contact met de gemeente en deden zich voor als klant met vragen over dementie en depressie. Hun ervaringen waren positief. “Medewerkers van de gemeente luisterden goed en gaven adequate informatie.”, aldus het rapport.

Aanbevelingen voor Roermond

Volgens het rapport loopt Roermond voor op de meeste gemeenten als het gaat om preventie van dementie en depressie. Het advies aan Roermond is om de komende jaren te kiezen voor verdere versterking van het lokale beleid gericht op preventie van dementie en/of dit uit te breiden met activiteiten gericht op bewustwording over ouderdomsdepressie.

Vervolgaanpak in 2018 en 2019

Deelnemende gemeenten maken voor eind januari 2018 een keuze uit een 15 activiteiten, die in de Euregio ontwikkeld zijn om het lokale beleid te verbeteren. In overleg met de samenwerkingsorganisatie van dementievriendelijk Roermond kiest Roermond een of meer activiteiten om uit te voeren in 2018. In 2019 vindt een tweede toetsing plaats door euPrevent en daarna krijgt Roermond een advies voor het vervolg.

Assessment Rapport

Meer van Sociaalweb

Gerelateerd nieuws

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over het sociaal domein. Abonneer op onze gratis nieuwsbrief.

Abonneer