Menu

Filter op
content
PONT Zorg&Sociaal

0

Regionale zorgstructuur broodnodig

Ondanks de bezuinigingen en de grootschalige hervorming is er geen besparing behaald in de ouderenzorg, zo schrijft het AD vandaag na onderzoek in samenwerking met de Groene Amsterdammer en Investico (1). Sterker, al langer is het beeld dat de verpleeghuiszorg een impuls van zeker 2,1 miljard nodig heeft om goede zorg te kunnen leveren. Dit is berekend in het licht van de invoering van het Kwaliteitskader en hogere personele inzet. ANBO vindt dat we verpleegzorg breder moeten zien en dat we verder moeten kijken dan alleen investeringen in verpleeghuizen. De meeste mensen met complexe zorgvragen wonen immers gewoon thuis. We delen dan ook de mening van zorgeconoom Guus Schrijvers in het AD: investeringen lokaal en regionaal, in zorg thuis en goede coördinatie tussen eerstelijnszorg, huisartsen, thuiszorg en wijkverpleging leiden ertoe dat de zorghervorming slaagt.

ANBO 2 augustus 2017

Nieuws

Geen overleg leidt tot problemen thuis

Het AD citeert uit onderzoek van Zilveren Kruis, waaruit blijkt dat personeel op de eerste hulpposten onvoldoende op de hoogte zijn van de thuissituatie, en dus eerder overgaan tot opname. Dat specialisten onvoldoende vertrouwen hebben in de zorg in die eerstelijns opvang en dat huisartsen onvoldoende zicht hebben op het aanbod. ANBO wil dat er regionaal overleg komt, om de belasting op de eerste hulpposten te verminderen. Uit overzicht van brancheorganisatie Actiz bleek in het najaar 2016 al dat in Nederland eerste lijnszorg op vele plekken wordt aangeboden aan mensen die tijdelijk niet meer thuis kunnen wonen, bijvoorbeeld na een val of na ziekte.

Óók geld voor zorg thuis

ANBO heeft zich, samen met verzekeraars, gemeenten, werknemers, mantelzorgers, cliënten en zorgaanbieders hard gemaakt voor investeringen in zorg thuis, anders dan in de verpleeghuiszorg. Dáár is de winst te behalen, wat geïllustreerd wordt door het feit dat slechts acht procent van de zorgbehoevenden in een verpleeghuis woont. Door onder andere te investeren in betere dagbesteding (aangeboden door de gemeente, goede samenwerking tussen huisarts, wijkverpleegkundige en specialist ouderengeneeskunde, een goede registratie en opzet van het eerstelijns verblijf voor herstel na ziekenhuisopname en nieuwe woon-zorgarrangementen als vervanging van de voormalige verzorgingshuizen kunnen mensen daadwerkelijk langer comfortabel thuis wonen, óók als zij zorg nodig hebben.

Overigens erkent het ministerie van Volksgezondheid dat de bezuinigingen niet tot kostenbesparingen hebben geleid. Zij stelt dat de toename van mensen die zorg nodig hebben sowieso zou leiden tot een enorme kostentoename, en dat de hervorming en de bezuinigingen ervoor hebben gezorgd dat dat niet gebeurd

Lees de brief aan de informateur

(1) Artikel AD: 'Ingrijpende bezuiniging ouderenzorg levert geen cent op'

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.