Menu

Filter op
content
PONT Zorg&Sociaal

0

Raad van Europa: aandacht voor minderjarige vluchteling

Het Congres van de Raad van Europa heeft aanbevelingen gedaan voor de opvang en integratie van alleenstaande vluchtelingenkinderen. De aanbevelingen benadrukken de specifieke rol die steden en regio’s hebben, met name op het gebied van onderwijs, gezondheid en huisvesting.

VNG 30 maart 2018

Leontien Kompier, waarnemend burgemeester van de gemeente Langedijk, vroeg tijdens het debat onder andere aandacht voor het juridisch vacuüm dat ontstaat wanneer alleenstaande minderjarige vreemdelingen (amv) 18 jaar worden. Dit thema krijgt ook binnen de VNG veel aandacht.

In navolging van het Uitwerkingsakkoord Verhoogde Asielinstroom (april 2016), hebben Nidos en VNG gezamenlijk een handreiking opgesteld om te zorgen voor een goede overdracht van alleenstaande minderjarige vluchtelingen bij het bereiken van de 18 jarige leeftijd.

Bestuursakkoord

Daarnaast refereerde Leontien Kompier aan het bestuursakkoord Verhoogde Instroom Asiel van november 2015 waarin is afgesproken dat amv’ers in Nederland kleinschalig in gemeenten worden opgevangen. Tot slot riep ze op tot solidariteit om samen een veilige omgeving voor deze kwetsbare groep te creëren.

Gezondheid

De opvang en integratie van statushouders staat zowel bij de VNG als bij het Congres hoog op de agenda. De Nederlandse delegatie naar het Congres heeft tevens aandacht gevraagd voor de gezondheidssituatie van statushouders. In het voorjaar zal er een debat over plaatsvinden tijdens de vergadering van de Current Affairs committee van het Congres.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.