Menu

Filter op
content
PONT Zorg&Sociaal

0

Organisaties tekenen voor Nu Niet Zwanger

19 organisaties in de regio Hart van Brabant hebben afgesproken dat zij voortaan met kwetsbare (potentiële) ouders het gesprek aangaan over kinderwens en anticonceptie.

Gemeente Tilburg 24 november 2017

Het doel van het programma Nu Niet Zwanger is voorkomen dat kinderen geboren worden in een situatie waarin ouderschap (tijdelijk) tekortschiet. En daarmee ook voorkomen dat kinderen opgroeien in een onveilige of ongezonde situatie. Naast persoonlijk leed voorkomt deze aanpak (veel) duurdere jeugdbescherming en/of jeugdzorgplaatsingen. Daarnaast krijgen de ouders op deze manier de kans om eerst hun leven op orde te brengen.

Nu Niet Zwanger is in 2014 gestart bij de GGD en krijgt steun van de gemeente. De 19 organisaties ondertekenden 23 november een convenant waarin ze afspreken samen aan de slag te gaan met dit programma. Dat houdt in dat hun hulpverleners onderwerpen als kinderwens, seksualiteit en anticonceptie open met kwetsbare vrouwen en mannen bespreken. Dit wordt structureel onderdeel van hun werk.

Maatwerk

Het programma zet in op maatwerk. Vrijwillige, intensieve begeleiding van kwetsbare (potentiële) ouders die te kampen hebben met psychische problemen, een verstandelijke beperking, armoede, dakloosheid, illegaliteit en/of een verslaving. Zij worden gemotiveerd om vrijwillig geschikte anticonceptie te gaan gebruiken. Met als belangrijkste doel: voorkomen dat zij – in deze fase van hun leven - zwanger worden.

Succes bewezen

Het programma Nu Niet Zwanger heeft sinds 2014 zijn succes bewezen. Inmiddels zijn in de regio Hart van Brabant 240 kwetsbare (potentiële) ouders bereikt. Meer dan 80% van hen - veelal vrouwen - besloot vrijwillig om geschikte anticonceptie te gebruiken.

Film

Tijdens de bijeenkomst ging ook de film Nu Niet Zwanger in première. Aan de hand van het verhaal van een ervaringsdeskundige vertellen ketenpartners over hun rol.
De film is te bekijken via de website van de GGD hart van Brabant.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.