Menu

Filter op
content
PONT Zorg&Sociaal

0

Oproep aan nieuwe kabinet voor inclusieve kindcentra

Het is niet logisch dat er verschil is tussen kinderopvang en onderwijs, vindt wethouder Logister van ’s-Hertogenbosch. Scholen zijn positief over het idee van kindcentra, toont recent onderzoek aan. En ook de PO-Raad staat volledig achter inclusieve samenwerking tussen opvang en onderwijs.

VNG 24 mei 2017

Volgende stap in goed onderwijs!

'De ontwikkeling van kinderen begint niet bij 5 jaar', zegt wethouder Logister van ’s-Hertogenbosch. De kinderen ontwikkelen zich al veel eerder. Het ene kind door leren, het ander kind spelenderwijs. Het is daarom niet (meer) logisch dat er verschil is tussen de kinderopvang en het onderwijs.

Tot 4 jaar worden kinderen op verschillende manieren opgevangen, waardoor sommige kinderen met een achterstand op school beginnen. Dit verschil is moeilijk in te halen.

Terecht pleit de wethouder voor een publiek gefinancierd toegangsrecht voor alle kinderen vanaf 2 jaar en het samengaan van opvang en school in één organisatie. In een kindcentrum kun je achterstanden op tijd signaleren en bijstellen, waardoor ieder kind gelijke kansen krijgt.

Onderzoek onder scholen

Rinda den Besten (voorzitter PO-Raad) staat volledig achter het idee van de integrale en inclusieve samenwerking tussen opvang en onderwijs.

  • Uit onderzoek van de PO-raad blijkt dat veel scholen al met een kindcentrum bezig zijn of in ieder geval achter het idee staan. 78% staat positief tot zeer positief tegenover de trend dat basisscholen zich ontwikkelen tot een integraal kindcentrum.

  • Om dit te realiseren ontbreekt een wettelijk en financieel kader. Scholen en kinderopvangorganisaties besteden nu veel tijd en geld aan juridisch onderzoek hoe de samenwerking mogelijk is. Er vloeit veel geld weg naar juristen die zich buigen over de regels van huisvesting, cao’s en inspectie.

Oproep aan nieuwe kabinet

Als scholen, gemeenten en kinderopvang pleiten voor wettelijke en financiële ruimte voor het concept van het kindcentrum kan het nieuwe kabinet niet aan deze wens voorbij gaan. De VNG steunt deze lobby. De VNG stelt voor de inhoud van het kader de resultaten uit de proeftuinen beschikbaar.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.