Menu

Filter op
content
PONT Zorg&Sociaal

0

Nationale ombudsman geeft reactie op advies-Scheltema over integrale geschilbeslechting sociaal domein

De Nationale ombudsman heeft de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties een brief gestuurd met zijn reactie op het advies van de regeringscommissaris over integrale geschilbeslechting in het sociaal domein.

de Nationale ombudsman 16 januari 2018

De decentralisatie in het sociaal domein vraagt van gemeenten een integrale benadering als burgers om ondersteuning in zorg vragen. De regeringscommissaris heeft aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties een advies uitgebracht over een inpassing van de rechtsbescherming in de Algemene wet bestuursrecht. Deze beoogt de integrale benadering ook door te voeren in de geschilbeslechting voor het sociaal domein.

In zijn brief schrijft de Nationale ombudsman dat hij vindt dat de meeste winst nog steeds te halen valt in de contacten tussen burgers en gemeenten. Hoe beter gemeenten erin slagen om integraal te werken en maatwerk te bieden, hoe minder geschillen zullen ontstaan. Waar wel geschillen ontstaan tussen burgers en gemeente, zijn burgers volgens de ombudsman gebaat bij een eenduidige rechtsbescherming. Bij wie zij terecht kunnen, is voor hen niet altijd even duidelijk. Tot slot vindt de Nationale ombudsman dat ook binnen de huidige juridische kaders mogelijkheden bestaan om integraal te werken, vooruitlopend op wat het advies beoogt. De Nationale ombudsman heeft de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties aangeboden om in gesprek te gaan over zijn reactie.

Brief aan minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.