Menu

Filter op
content
PONT Zorg&Sociaal

0

Monitor Vroegsignalering Schulden krijgt vervolg na succesvolle start

Sinds 1 januari 2021 is de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening gewijzigd en werken gemeenten met vroegsignalering van schulden. Gemeenten bereiken daardoor een bijna volledig nieuwe doelgroep, waarvan 38% door gemeenten geholpen kan worden met een korte en goedkopere interventie. 30% van inwoners met al grotere schuldproblemen met een hulpvraag kwam door vroegsignalering eerder in beeld. Dit blijkt uit de monitor Vroegsignalering Schulden. De eerste resultaten uit de monitor zijn onlangs gepresenteerd aan demissionair minister Koolmees (SZW).

Divosa 18 juni 2021

Vroegsignalering van schulden werkt. Deze conclusie trekt de projectgroep Vroegsignalering Schulden landt in Nederland, die de afgelopen twee jaar gemeenten ondersteunde bij het vroeg signaleren van schulden. Het project kwam tot stand met subsidie van SZW en is uitgevoerd door PLANgroep, de gemeenten Amsterdam en Nijmegen, Asessor en Bureau EV. De monitor en het dashboard zijn gebouwd door Significant.

Op het dashboard van de monitor Vroegsignalering Schulden zien deelnemende gemeenten bijvoorbeeld:

  • hoeveel en welke achterstandssignalen zijn gemeld;

  • het aantal inwoners dat wordt bereikt;

  • het aantal inwoners dat hulp ontvangt.

Hoe verder?

Nu het project Vroegsignalering Schulden landt in Nederland is afgerond, draagt de projectgroep de monitor over aan Divosa. De kennis en het netwerk worden ondergebracht in het VNG-programma Verbinden Schuldendomein, een programma in het kader van de Brede Schuldenaanpak van het kabinet. Komende tijd informeert Divosa deelnemende gemeenten en leden hoe het vervolg van de monitor Vroegsignalering Schulden eruitziet.

Bekijk hier de [Infographic] Resultaten monitor Vroegsignalering Schulden

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.