Menu

Filter op
content
PONT Zorg&Sociaal

0

Midden-Limburg behoort tot ‘Gouden Sociale Gemeenten’

De zeven gemeenten in Midden-Limburg zijn uitgeroepen tot ‘Gouden Sociale gemeenten’. Dit heeft Sociaal Werk Nederland onlangs bekend gemaakt. In deze gemeenten zijn de eerste concrete resultaten van verandering en vernieuwing in het sociaal domein zichtbaar. De nieuwe Gouden Sociale Gemeenten zijn voorgedragen door organisaties voor sociaal werk die actief zijn in deze gemeenten. Het is een eretitel die bevestigt dat deze gemeenten de grote veranderingen in het sociaal domein voortvarend hebben opgepakt.

Gemeente Weert 23 maart 2017

De gemeenten Echt-Susteren, Leudal, Maasgouw, Nederweert, Roerdalen, Roermond en Weert, zijn sinds de sinds de invoering van de decentralisaties samen actief in het sociaal domein. Dat levert veel op. In Midden-Limburg geldt dat bijvoorbeeld voor de aanpak van de Jeugdhulp.

Gemeenten laten uitvoering jeugdhulp vrij

Voor één gemeente is de transformatie al een pittige klus, laat staan voor zeven samenwerkende gemeenten. Toch is dat de regio Midden-Limburg goed gelukt. Mieke Pirson (directeur-bestuurder van AMW Midden-Limburg): “Met name de jeugdhulp. De gemeenten hebben goed samengewerkt, goed beleid gemaakt, alle partners erbij betrokken en twee pilots gedraaid. Ze onderkennen dat jeugdhulp specifieke expertise vraagt. In de regio is er nu één basisvoorziening voor jeugdhulp: het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG), dat is ondergebracht bij AMW-ML. Informatie, advies en preventie rond jeugdhulp zitten hierdoor onder één dak,” aldus Mieke Pirson.”

Sleutel

Wat de zeven gemeenten ‘goud’ maakt is: innovatie, daadkracht, transparantie en creatieve oplossingen zoeken voor soms taaie problemen. Dat blijkt de sleutel tot succesvolle transformatie in het sociale domein. Deze gemeenten kiezen voor een ontwikkelingstraject in samenspraak met bewoners en zorgaanbieders. Preventie staat daarbij voorop en het gezin centraal. In de aanpak proberen zij samen ook de bureaucratische problemen op te lossen.

Naast de regio Midden-Limburg zijn nog 10 gemeenten geselecteerd als Gouden Sociale Gemeente: Aalten, Almelo, Delft, Goirle, Huizen, Leerdam, Meppel, Wageningen, Zandvoort en Zeist.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.