Menu

Filter op
content
PONT Zorg&Sociaal

0

Meer doen tegen ouderenmishandeling

Het kabinet wil meer doen om ontspoorde mantelzorg en financiële uitbuiting van ouderen te bestrijden. Een goede zaak! De Unie KBO mist alleen een concrete en effectieve aanpak ten aanzien van overbelasting van mantelzorgers, vaak de oorzaak van ontspoorde mantelzorg. Daarnaast is er nauwelijks budget om ouderenorganisaties in staat te stellen een daadwerkelijke bijdrage te leveren aan het voorkomen van financiële uitbuiting van ouderen. We spreken er de Kamer op aan.

Unie KBO 6 oktober 2015

Op woensdag 7 oktober spreekt de Tweede Kamer over het vervolg van de voorlichtingscampagne ‘Ouderen in veilige handen’, waaraan Unie KBO drie jaar actief heeft meegewerkt. Dit programma heeft het probleem zichtbaar en bespreekbaar gemaakt. Maar om ouderenmishandeling de wereld uit te helpen moet er meer gebeuren.
In de vervolgaanpak staat het bestrijden van ontspoorde mantelzorg centraal, evenals en financiële uitbuiting van ouderen. Dit vindt de Unie KBO een goede zaak. We missen alleen een concrete en effectieve aanpak, die dit mogelijk maakt.

Ontspoorde mantelzorg
Door de invoering van de WMO 2015 ligt er meer druk op kwetsbare ouderen die nog thuis wonen en wordt er een groter beroep gedaan op mantelzorgers. Ons bereiken vanaf het begin van dit jaar meer signalen van vooral oudere echtparen die ‘elkaar in stand proberen te houden’ en waar duidelijk sprake is van overbelasting.
Ook krijgen wij signalen over grote verschillen per gemeente als het gaat om mantelzorgondersteuning, van ‘helemaal niets’ tot ondersteuning in de vorm van cursussen waar (oudere) mantelzorgers geen tijd voor hebben.

Overbelasting vraagt om daadwerkelijke hulp die uit is op verlichting.

Unie KBO stuurde daarom een brief om de Kamerleden te attenderen op twee zaken:
- Juist door de decentralisaties lopen ouderen meer risico op een mantelzorger die het allemaal niet meer aan kan. Wij pleiten voor mantelzorgondersteuning die praktisch is en die de zorg daadwerkelijk verlicht.
- Unie KBO wil fors aan de slag om ouderenmishandeling de wereld uit te helpen. Maak dit voor ouderenorganisaties mogelijk. Bijvoorbeeld door het toerusten van onze vrijwilligers (vrijwillige ouderenadviseurs, belastinginvullers) op deze problematiek met training en voorlichting.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.