Menu

Filter op
content
Zorg&Sociaalweb

0

Kinderrechten: dossier van de week

Alle kinderen zijn gelijk. Ieder kind heeft recht op privacy. Ouders moeten kinderen helpen om te krijgen waar ze recht op hebben. Deze en andere rechten staan in het Internationaal Verdrag voor de Rechten van het Kind. Hoe kunt u als gemeente of instelling in het sociaal domein handen en voeten geven aan het Kinderrechtenverdrag. In dit dossier vindt u handreikingen over kinderrechten in de praktijk.

16 december 2016

Het verkeerde voorbeeld
Een week geleden verscheen een blog over mijn werk voor KinderrechtenNU. Dat de blog op Facebook naast positieve en kritische reacties, ook racistische reacties teweeg bracht verbaasde mij echter. Ik zou onder andere terug moeten gaan naar eigen land en een retour moeten boeken.

Kinderparticipatie zet kinderen in hun kracht
Op het moment dat de 10-jarige Mohammed aan Nathalie Lecina van Studio Moio vroeg of Marokkanen ook cameraman konden worden, werd ze aan het denken gezet. Mohammed dacht dat Marokkanen niets konden worden, omdat ze altijd negatief weggezet worden in de media doordat veel mensen er zo over praten. Om die reden besloot Nathalie samen met Mohammed een documentaire te maken waarin hij ‘succesvolle Marokkanen’ zou interviewen.

Kinderrechtenmonitor: Tien fundamentele zorgpunten
De Kinderombudsman formuleert tien fundamentele zorgpunten op basis van vijf jaar waarin de kinderrechten in Nederland zijn gemonitord. Kinderen worden weinig gehoord over besluiten die hen aangaan, de lokale voorzieningen voor kwetsbare kinderen zijn nog niet op niveau en er blijft extra inspanning nodig om armoede onder kinderen te bestrijden. Dat zijn drie van de tien zorgpunten uit de vijfde Kinderrechtenmonitor.

Laten we afrekenen met de stoere puberroker! Je begint toch niet met roken!
De hartstichting in Nederland gaat de strijd aan tegen hart- en vaatziekten. Een ongezonde leefstijl begint vaak op jonge leeftijd. Jammer genoeg spotte ik laatst een grote groep jongeren tussen de 14-18 jaar die snel een sigaret opstaken nabij een middelbare school en elkaar daarin stimuleerden. Maar waren we nou niet op de goede weg met de tabakswetgeving? Besteden we met zijn allen niet teveel tijd en energie aan preventie vanaf de basisschool, met de hoop dat onze jongeren afblijven van drugs, drank en de sigaret?

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.