Menu

Filter op
content
PONT Zorg&Sociaal

0

Investeer in oudere werkloze

De economie groeit als kool (3,3 procent op jaarbasis) en de werkloosheid blijft dalen (nu 5 procent). Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft vandaag mooie cijfers gepresenteerd. Maar er is nog flink werk aan de winkel, waarschuwt directeur-bestuurder Liane den Haan van ANBO.

ANBO 16 augustus 2017

De positie van 45-plussers op de arbeidsmarkt wordt weliswaar langzaam iets minder slecht, maar blijft ernstig achter bij andere groepen. In deze leeftijdsgroep zijn er nog altijd 115.000 mensen al langer dan een jaar werkloos. En in het algemeen geldt: hoe langer werkloos, hoe minder kans ooit nog aan het werk te komen.

Bij- en omscholing

"Alle reden voor het nieuwe kabinet nog eens goed te kijken hoe deze groep geholpen kan worden", zegt Den Haan. "Als ze in deze groei-economie niet aan de slag kunnen, dan is dat bijzonder verontrustend." Dat kan niet met één maatregel. "Je kunt je afvragen of de aansluiting op de arbeidsmarkt goed is. Zo niet, dan moet er veel meer worden geïnvesteerd in bij- en omscholing."

Den Haan: "Wat een structureel probleem is, is leeftijdsdiscriminatie: er blijven hardnekkige vooroordelen van werkgevers tegenover oudere werkzoekenden. Het is een oud verhaal, ik weet het, maar de beeldvorming moet veranderen. Daar zouden bijvoorbeeld de topmannen uit het bedrijfsleven zich over moeten uitspreken en een voorbeeldfunctie moeten vervullen."

Gezond

Den Haan zegt dat investeringen de moeite lonen. "Nu al spreken werkgevers over het remmen van de groei omdat ze geen mensen kunnen vinden. Dan snijdt het mes toch aan twee kanten? Mensen blijven niet zonder perspectief aan de zijlijn staan en de economie kan doorgroeien. En voor de begroting is het ook gezond."

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.