Menu

Filter op
content
PONT Zorg&Sociaal

0

Internetconsultatie Wetsvoorstel woonplaatsbeginsel Jeugdwet

Er komt een wijziging van de Jeugdwet in verband met de aanpassing van het woonplaatsbeginsel. U kunt reageren tot 23 januari. De doelgroepen die door de regeling worden geraakt zijn gemeenten en jeugdhulpaanbieders.

VNG 18 december 2017

Het wetsvoorstel voor het nieuwe woonplaatsbeginsel in de Jeugdwet is 12 december verschenen. In het nieuwe woonplaatsbeginsel hoeft de gezaghebber van het kind niet meer te worden uitgezocht. Voor het woonadres wordt aangesloten bij de Basisregistratie Personen van de jeugdige.

Verwachte effecten

De verwachte effecten van de wetswijziging zijn:

  • Het doel van het nieuwe woonplaatsbeginsel is lagere administratieve lasten voor aanbieders en gemeenten.

  • Daarnaast wordt de financiële prikkel gelegd bij de gemeente waar de jeugdige woont of oorspronkelijk met zijn ouders woonde. Gemeenten worden hierdoor uitgedaagd om meer aan preventie en jeugdhulp dichtbij huis te doen.

Het woonplaatsbeginsel bepaalt welke gemeente financieel verantwoordelijk is voor het inzetten van jeugdhulp. Omdat de huidige definitie van het woonplaatsbeginsel in de praktijk leidt tot veel discussie, wordt dit aangepast in het nieuwe wetsvoorstel.

Internetconsultatie

U kunt tot 23 januari reageren op de internetconsultatie. De doelgroepen die door de regeling worden geraakt zijn gemeenten en jeugdhulpaanbieders.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.