Menu

Filter op
content
PONT Zorg&Sociaal

0

Honderden suggesties om werken in de zorg te verbeteren na oproep Kamercommissie

Een oproep van de Kamercommissie Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) aan mensen die in de gezondheidszorg werken, heeft 663 reacties opgeleverd: waardevolle achtergrondinformatie voor Kamerleden bij de debatten.

De Tweede Kamer der Staten-Generaal 11 februari 2019

De reacties bevatten tal van suggesties om het werken in deze sector te verbeteren. De Kamerleden zullen de reacties gebruiken bij toekomstige debatten. De Kamercommissie organiseerde op maandag 28 januari 2019 een rondetafelgesprek over het kabinetsplan ‘Werken in de zorg’.

Betrokkenheid

Op het webformulier konden mensen uit het werkveld suggesties doen voor concrete oplossingen in de zorg die ze uit hun eigen werkomgeving halen. Een groot deel van de inzenders richtte zich op beloning en waardering van het werk. Verbeteringen op het gebied van arbeidsvoorwaarden werden veruit het meest naar voren gebracht (257 keer, ofwel ruim 18% van het totaal). De tweede categorie (148 reacties, ruim 10%) ging met name over werktijden en roosters. Daarnaast pleitten veel mensen voor het beter inzetten van herintreders en zij-instromers.

Er zijn genoeg mensen die nu een baan hebben en zich willen omscholen voor een baan in de zorg. Doordat ze dan in loon flink teruggaan wordt het voor deze groep onmogelijk om de overstap te maken. Ik denk dat het zinvol is om te kijken naar de mogelijkheden om het salaris bij overstap aantrekkelijk te maken”

“Herintreden in de zorg belastingtechnisch faciliteren en stimuleren.”

Uit de vele persoonlijke opmerkingen blijkt een grote betrokkenheid voor het zorgvak, maar ook frustratie en bezorgdheid over hoe het soms gaat in de praktijk. Veel medewerkers in de zorg noemden de categorie ‘administratieve lasten’ waarin veel verbeterd kan worden. (91 reacties ofwel ruim 6%).

Alle administratie en regeltjes gaan ten koste van de tijd voor patiënten. Iets waarvoor de meeste mensen de zorg in gaan.”

Daarnaast dragen veel respondenten suggesties aan om het imago van het vak te verbeteren.

Toon de buitenwereld dat verpleegkundige een prachtig beroep is. Bijvoorbeeld een documentaire voor tieners, en tv-interviews met bevlogen verpleegkundigen.”

Waardevolle informatie

De internetconsultatie geeft een gevarieerd beeld: de respons was zeer divers. Reacties kwamen onder meer uit de gehandicaptenzorg, jeugdzorg en de verpleging. Ook de mensen die hebben gereageerd waren heel verschillend, van student tot manager, van verpleegkundige tot consultant. Met de online peiling heeft de Kamercommissie, in aanvulling op het rondetafelgesprek, een completer beeld gekregen van hoe de problemen op de arbeidsmarkt in de zorg in de praktijk worden ervaren en welke oplossingen men ziet.

Achtergrond

De Kamercommissie VWS noemt het groeiende tekort aan medewerkers één van de belangrijke uitdagingen van deze tijd. Er zijn al maatregelen getroffen om de personeelstekorten in de zorg aan te pakken. Zo zijn er extra middelen voor leerwerkplekken en omscholing, 28 regionale actieplannen van werkgevers en onderwijsinstellingen, en is er een landelijke campagne opgezet.

Niettemin waarschuwt de commissie voor nog grotere tekorten. “Voor iedereen die iets te maken heeft met zorg en welzijn. Voor ons allemaal. In de zorg werken zo’n 1,2 miljoen mensen. Er is nu al een tekort aan personeel. Een grote last, of het nu in de thuiszorg is, of in de verpleeghuizen, in de gehandicaptenzorg of in de ziekenhuizen, overal staat het werk onder druk door te weinig mensen. Als we geen actie ondernemen dreigt over enkele jaren bovendien een nog veel groter tekort, van wel 100 tot 125 duizend medewerkers in 2022."

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.