Menu

Filter op
content
PONT Zorg&Sociaal

0

Handreiking inspanningsgerichte bekostiging JGGZ: aanvulling

Vooral van softwareleveranciers krijgen VNG en GGZ Nederland veel vragen over de technische uitwerking van de 'Handreiking inspanningsgerichte bekostiging J-GGZ'. In dit bericht gaan we eerst in op de aanleiding en achtergrond van de vragen, en informeren u daarna over de oplossingen.

VNG 21 juli 2017

Nieuws

In de handreiking wordt anders omgegaan met de bepaling van de (in)direct cliëntgebonden tijd dan in de standaardartikelen staat beschreven. Ook is in een van de standaardartikelen afwijkend advies opgenomen over de omgang met groepscontacttijd. Deze werkwijze sluit aan op de bestaande werkwijze en registratiepraktijk van zorgprofessionals in de jeugd-ggz.

Cliëntgebonden tijd

De VNG heeft voor de landelijke raamovereenkomsten en de handreiking voor de regionale inkoop door gemeenten bewust gekozen voor deze bepaling van de cliëntgebonden tijd. GGZ Nederland steunt deze keuze. Met name voor aanbieders die ook werkzaam zijn in de Zorgverzekeringswet, en dat geldt voor bijna alle aanbieders die jeugd-ggz leveren, is deze bepaling van de cliëntgebonden tijd sterk ingebed in het werkproces en de bedrijfsvoering.

  • Het advies in de handreiking voor deze wijze van het bepalen van de cliëntgebonden tijd, is alleen bedoeld voor jeugd-ggz inspanningsgericht in de productcategorieën 54 (regionale afspraken) en 55 (landelijke afspraken).

  • Het zijn daarmee geen afwijkingen ten opzichte van de iJw-standaard, maar ze hebben wel consequenties voor de software. Dit is afgestemd met het programma i-Sociaal Domein. Deze werkwijze voor deze specifieke productcategorieën moet vanuit de ict-systemen worden ondersteund. Er moet een andere rekenformule worden toegepast.

Advies

De VNG adviseert gemeenten om expliciete afspraken over de regels voor tijdschrijven te maken voor inspanningsgerichte producten in categorie 54 en hierin de handreiking te volgen. GGZ Nederland werkt op dit moment de tijdschrijfregels verder uit waarmee zorgaanbieders en gemeenten kunnen afstemmen over wie er wat schrijven zodat er achteraf geen misverstanden ontstaan.

Aanvullingen

Er komt een addendum op de standaardartikelen, dat gebruikt kan worden om de afspraken te formaliseren. In het landelijke contract (categorie 55) wordt door de VNG via een vergelijkbaar addendum geregeld dat de tijdschrijfregels uit de handreiking van toepassing zijn.

Handreiking bekostiging J-GGZ Inspanningsgericht, Versie juni 2017

Standaardartikelen voor uitvoeringsvarianten

Welke impact heeft de overgang op uitvoeringsvarianten op het werkproces?

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.