Menu

Filter op
content
PONT Zorg&Sociaal

0

Gemeenten deden in 2016 meer aanspraak op BUIG-vangnet

Meer gemeenten hebben in 2016 aanspraak gemaakt op de vangnetregeling voor het bijstandsbudget, meldt de Toetsingscommissie Vangnet Participatiewet in haar jaarverslag. Dit jaarverslag onderstreept de uitkomsten van eerder onderzoek, waarin AEF oordeelde dat het BUIG-budget aantoonbaar te laag is.

VNG 23 februari 2018

Enkele cijfers in jaarverslag

  • Van de Nederlandse gemeenten maakt 60% aanspraak op de vangnetregeling voor het bijstandsbudget. Dat is 32% meer dan het jaar ervoor.

  • De gemeenten ontvangen samen een extra budget van € 138 miljoen, bijna twee keer zoveel als in 2015. Dat bedrag wordt afgetrokken van het BUIG-budget voor 2018.

  • Vorig jaar hadden 213 gemeenten een tekort van meer dan 5%. Daarmee voldeden ze aan de criteria voor de vangnetregeling.

  • Bij 80 gemeenten bleef het tekort onder de 5%. Maar liefst 94 gemeenten kampten met een tekort van meer dan 15%.

Aantoonbaar te laag

Het jaarverslag onderstreept de conclusies van het AEF-onderzoek naar het BUIG-budget. AEF oordeelde dat het BUIG-budget aantoonbaar te laag is. Bovendien voorziet AEF dat de tekorten verder oplopen omdat het Rijk de vangnetregeling betaalt uit het BUIG-budget dat gemeenten twee jaar later ontvangen.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.