Menu

Filter op
content
PONT Zorg&Sociaal

0

Gebruik checklist bij inkoop zorg statushouders

Het Kennisdelingsprogramma Gezondheid statushouders heeft een checklist opgesteld die gemeenten kunnen gebruiken bij het inkopen van zorg. De lijst helpt gemeenten om cultuursensitiviteit handen en voeten te geven.

VNG 29 september 2017

Als gemeenten bij de inkoop van Wmo, preventie en jeugd-GGZ al rekening houden met cultuursensitiviteit dan is de kans groot dat het aanbod van zorgaanbieders geschikt is voor alle doelgroepen van de gemeenten, en dus ook voor statushouders.

Evenwichtig aanbod

Gemeenten bepalen bij wie er wordt ingekocht en welke afspraken gemaakt worden. De checklist kan helpen om een evenwichtig aanbod in te kopen.

Een voorbeeld van een casus waar in het zorgaanbod onvoldoende rekening wordt gehouden met de culturele achtergrond van de cliënt: ‘Een Syrisch meisje wordt door een huisarts verwezen naar een organisatie voor jeugd-GGZ in het kader van problematisch gedrag op school. Het meisje krijgt samen met haar ouders een gesprek zonder tolk; het gezin begrijpt niet goed welke hulp geboden gaat worden en haakt voortijdig af.’

Waardevolle aanvulling

Enkele grote zorgaanbieders en inkopers van gemeenten in de regio Gelderland-Zuid hebben de checklist getest en beoordeeld. Zij vinden het een waardevolle aanvulling bij het inkopen van zorg.

Bij de grotere zorgaanbieders was het gesprek conform de checklist zelfs aanleiding voor een impuls van beleid op toegankelijkheid voor alle doelgroepen. Bijvoorbeeld de inzet van tolken en een minder talig aanbod.

De regio Rivierenland overweegt nu ook een thema-gesprekstafel met aanbieders over geschiktheid en toegankelijkheid van zorg voor statushouders/migranten.

Gesprekslijst: Checklist zorg- en inkoopbeleid t.b.v. statushouders (Wmo, jeugd en preventie)

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.