Menu

Filter op
content
PONT Zorg&Sociaal

0

Europese steden leren van elkaar over migratie

Zo’n 40 integratie-beleidsmakers uit verschillende Europese landen komen op 16 en 17 mei in Amsterdam bijeen. Ze zijn hier voor de EUROCITIES werkgroep Migratie waar Amsterdam dit jaar organisator en voorzitter van is.

Gemeente Amsterdam 16 mei 2018

Meer dan 70% van de vluchtelingen en migranten in Europa vestigt zich in steden. Vanaf dat moment zijn vaak de steden verantwoordelijk voor de huisvesting, scholing en het aan het werk helpen van vluchtelingen en migranten. De EU-steden komen twee keer per jaar samen om van elkaar te leren. Wat gaat goed? Wat kan beter?

Toegang tot Europese fondsen

Op de agenda staan onderwerpen als toegang tot de arbeidsmarkt en het Partnerschap voor Inclusie en Migranten. Dit partnerschap wil de samenwerking tussen steden en de Europese Commissie te verbeteren. De steden willen in gesprek gaan met de Europese Commissie over het verbeteren van de toegang tot Europese fondsen, een van de speerpunten van het partnerschap.

Belangrijke thema’s voor Amsterdam zijn inclusie op de arbeidsmarkt, ontvangst van vluchtelingen en migranten, betere data over het integratiebeleid en alleenstaande minderjarige vluchtelingen.

Deelnemers brengen verder een bezoek aan Plan Einstein, een innovatieve aanpak van de gemeente Utrecht. In de Utrechtse wijk Overvecht wonen vluchtelingen samen met jongeren uit de wijk.

Wat doet Amsterdam goed?

De deelnemende steden zijn nieuwsgierig naar hoe Amsterdam statushouders aan het werk helpt. Via de Amsterdamse Aanpak Statushouders probeert Amsterdam vluchtelingen zo snel mogelijk aan het werk of een opleiding te helpen. De kern van de aanpak is dat het integratieproces parallel loopt aan het vinden van een plek op de arbeidsmarkt. Statushouders krijgen een klantmanager die hen intensief begeleidt , een taaltraining en bemiddeling naar werk.

Wat kunnen we van andere steden leren?

Athene, Milaan en Berlijn hebben grote aantallen vluchtelingen opgevangen. En Stockholm en Barcelona hebben al tientallen jaren ervaring met immigratie. Hoewel Amsterdam veel inzet op meedoen op de arbeidsmarkt, blijft de participatie van vrouwelijke vluchtelingen achter. Amsterdam zou daarover graag willen leren van de andere steden.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.