Menu

Filter op
content
PONT Zorg&Sociaal

0

Drie miljoen euro Europese subsidie voor de arbeidsmarktregio Twente

De Nederlandse samenleving heeft baat bij een zo hoog mogelijke arbeidsparticipatie. Daarom wordt in Nederland een groot deel van de gelden van het Europees Sociaal Fonds (ESF) ingezet op actieve inclusie.

Gemeente Enschede 5 januari 2018

Het ESF-thema Actieve Inclusie biedt subsidie voor het terugdringen van (jeugd)werkloosheid en de arbeidsinpassing van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Drie miljoen voor Twente

De gemeente Enschede is centrumgemeente voor de Arbeidsmarktregio Twente en is verantwoordelijk voor het aanvragen van de ESF-subsidie. De regio Twente is één van de 35 arbeidsmarktregio ‘s in Nederland. Elke arbeidsmarktregio krijgt op basis van een verdeelsleutel, zoals grootte, aantal werkzoekenden, leeftijdsopbouw etc. een vooraf bepaalde subsidie toegekend voor een periode van ruim 2 jaar. Voor de regio Twente is het bedrag 3 miljoen over de periode 2014-2017.

Op basis van bestaande re-integratietrajecten dient de administratieve verantwoording te worden afgelegd bij het Agentschap SZW, alvorens het bedrag tot uitbetaling komt. De verschillende gemeenten in de regio dienen hierbij samen te werken om het volledige bedrag te genereren.

Voor de regio Twente hebben de opgevoerde kosten over de periode 2014-2017 re-integratie geleid tot het een maximaal resultaat en is het bedrag geheel toegekend aan de regio om bestaande arbeidsmarktprojecten voort te zetten en nieuwe impulsen te geven op arbeidsmarktgebied.

Wat gebeurt er met dat geld?

Welke acties worden ingezet met het subsidiebedrag van 3 miljoen? Een deel van de beschikbare middelen wordt ingezet om werkzoekenden te ondersteunen met advies en bij het opstarten van een eigen onderneming, het Leger des Heils zet mankracht in om deelnemers te geleiden naar werkgerelateerde activiteiten of regulier werk. Daarnaast worden jongeren worden via het Jongerenoffensief begeleid richting een baan. Zij hebben af en toe net dat duwtje in de rug nodig.

Daarnaast verwijst het Leerwerkloket voor de regio werkzoekenden met deskundig advies naar een opleiding om die extra impuls te geven voor het volgen van een opleiding om die betaalde baan mogelijk te maken en ontvangen de VSO/PRO scholen ESF voor extra begeleiding van de leerlingen. Prachtige resultaten zijn en worden hiermee bereikt.

Integrale aanpak met Werkplein Twente

De regio Twente heeft daarnaast met het Werkplein Twente gekozen voor een integrale aanpak om nog meer mensen aan het werk te krijgen. Er zijn regionaal 14 arbeidsmarktcoaches gestart om via een extra professionele inzet minimaal 700 kandidaten met een forse afstand tot de arbeidsmarkt te machten op werk. Er wordt gematcht op de individuele competenties van de werkzoekende, de ondersteunende instrumenten en de hierbij passende vacature. Het aantrekken van de arbeidsmarkt heeft hierop uiteraard een positief effect.

Voor de nieuwe ESF periode 2017-2019 is opnieuw een bedrag toegekend aan de arbeidsmarktregio Twente. Echter zal voor de daadwerkelijke uitbetaling over deze periode verschillende kosten re-integratie wederom moeten worden verantwoord. Daar wordt in de regio door de verschillende gemeenten en andere partners re integratie opnieuw hard aan gewerkt.

Impuls voor werkgelegenheid

Patrick Welman als verantwoordelijk wethouder voor Europese subsidie arbeidsmarktbeleid in de regio Twente is zeer verheugd met het resultaat en het feit dat de Europese subsidie een grote impuls geeft voor de werkgelegenheid in de regio.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.