Menu

Filter op
content
PONT Zorg&Sociaal

0

Divosa: aantal zorgen over wetsvoorstel Breed offensief

Op 24 september behandelt de Tweede Kamer het wetsvoorstel Breed offensief. Met het Breed offensief wil het kabinet meer mensen met een arbeidsbeperking aan het werk helpen en houden. Divosa onderschrijft de doelstellingen van het Breed offensief maar heeft een aantal zorgen over het wetsvoorstel.

Divosa 18 september 2020

In het voorstel dat in de Tweede Kamer ligt, staan onder meer maatregelen om het voor werkgevers makkelijker te maken om mensen met een arbeidsbeperking aan te nemen.

Bureaucratie door aanvraagrecht persoonlijke ondersteuning

Ook onderdeel van het wetsvoorstel is de introductie van het aanvraagrecht voor persoonlijke ondersteuning. Dit recht verplicht gemeenten om onderzoek te doen en een besluit te nemen over persoonlijke ondersteuning. Dit versterkt het juridische karakter van de relatie tussen gemeente en inwoner en vergroot daarmee de bureaucratie en druk op het budget, vindt Divosa.

Armoedeval door nieuwe inkomstenvrijlating

Daarnaast vraagt Divosa aandacht voor de armoedeval die ontstaat door nieuwe inkomstenvrijlating die met het wetsvoorstel wordt ingevoerd. We onderschrijven dat het doel van deze vrijlating; immers werken moet lonen. Méér werken, zou dan ook méér moeten lonen. Met de keuze voor deze vrijlatingsregeling gebeurt dit in de praktijk echter niet altijd.

Uitbreiden afwijken van zoekperiode

Verder ziet Divosa meer mogelijkheden voor het afwijken van de zoekperiode in de bijstand dan het wetsvoorstel nu beschrijft. Met het Breed Offensief wordt voor mensen met een arbeidsbeperking een uitzondering gemaakt op die zoekperiode, maar Divosa ziet ook andere kwetsbare inwoners die daar profijt van kunnen hebben en vraagt de Kamer dan ook om meer ruimte te creëren voor gemeenten om af te kunnen wijken van de zoekperiode en maatwerk mogelijk te maken.

Meer informatie

Bekijk de reactie van Divosa op het wetsvoorstel Breed offensief

Bekijk het oorspronkelijke artikel

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.