Menu

Filter op
content
PONT Zorg&Sociaal

0

Corporatie, zorg en gemeente werken samen in Weer Thuis!

Corporaties, gemeenten en opvanginstellingen hebben de handen ineen geslagen om mensen uit de maatschappelijke opvang of beschermd wonen te laten doorstromen naar een zelfstandige woning met voldoende begeleiding. Dat doen ze in het programma Weer thuis!, wat goed blijkt te werken.

VNG 18 januari 2018

De bestuurders van coporaties, zorgorganisaties en gemeenten uit de acht regio's die meedoen, kwamen bijeen op 18 januari. In alle regio's worden convenanten opgesteld met afspraken over de uitstroom en begeleiding van mensen met een psychische of sociale kwetsbaarheid. Vanuit het programma Weer thuis! wordt het maken van deze afspraken begeleid.

Knelpunten

Bestuurders van de deelnemende regio's hebben het afgelopen half jaar onderzocht wat in de praktijk de knelpunten zijn.

  • De samenwerking tussen wonen en de Wmo/zorg is onvoldoende, op bestuurlijk en op ambtelijk niveau. Samenwerking in de regio laat ook te wensen over.

  • De randvoorwaarden voor het toewijzen van een woning zijn vaak onduidelijk.

  • Het is vaak onduidelijk om hoeveel personen het gaat.

  • Soms belemmert wet- en regelgeving de uitstroom, bijvoorbeeld bij intermediaire verhuur.

Prestatieafspraken

De komende maanden gaat een deel van de regio's afspraken maken over aantallen te reserveren woningen, spreiding en over de begeleiding. De andere regio's richten zich op procesafspraken voor het oplossen van knelpunten zoals overlast, (huur)schulden en budgetbegeleiding. Deze afspraken worden vastgelegd in samenwerkingsovereenkomsten en later uitgewerkt in prestatieafspraken tussen gemeenten corporaties.

Het programma Weer Thuis! ondersteunt de regio's bij het maken van plannen en daarna delen zij de opgedane kennis en ervaringen.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.