Menu

Filter op
content
PONT Zorg&Sociaal

0

Afspraken 'toekomstvaste langdurige zorg'

Het ministerie van VWS, de FNV, het CNV en de VNG maakten afgelopen vrijdag afspraken over uitgangspunten voor een toekomstvaste langdurige zorg en ondersteuning. In dit bericht geeft de VNG de gemeenten toelichting op de gezamenlijke aanpak.

VNG 7 december 2015

Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de continuïteit van ondersteuning van mensen met een beperking (thuiswonend). Vanuit die verantwoordelijkheid hebben gemeenten behoefte aan voldoende beleidsvrijheid en budget om de ondersteuning op een nieuwe en toekomstbestendige leest te schoeien.

Huishoudelijke Hulp Toelage
De VNG is blij dat het Rijk het budget voor de Huishoudelijke Hulp Toelage (HHT) vanaf structureel maakt. De gemeenten krijgen vanaf 2017 € 40 miljoen per jaar oplopend tot structureel € 100 miljoen per jaar in 2021. Het budget wordt toegevoegd aan de integratie-uitkering Wmo/huishoudelijke hulp.

Eigen inzicht
Het is goed dat gemeenten het budget nu naar eigen inzicht mogen inzetten. De huidige regeling werd algemeen als bureaucratisch gezien, waardoor er veel minder mensen van profiteerden dan beoogd.

HHT 2015 en 2016
Voor 2015 was € 140 miljoen per jaar HHT beschikbaar. Omdat het geld voor 2015 niet is opgemaakt, hebben gemeenten voor 2016 € 141 miljoen plus de overgebleven € 60 miljoen te besteden. (In totaal dus € 201 miljoen).

Geld voor vernieuwing
De € 200 miljoen structureel vanaf 2016 voor vernieuwing in de Wmo betreft afspraken die in december 2013 zijn gemaakt na de discussie over het niet doorgaan van de decentralisatie van de Persoonlijke Verzorging. Dit geld wordt toegevoegd aan het macrobudget Wmo 2016 en is vrij inzetbaar.

Nieuwe integrale functies
De VNG ondersteunt  de ontwikkeling van nieuwe integrale functies op de grens van Huishoudelijke Hulp, Persoonlijke Verzorging en Begeleiding. Voor cliënten die op meerdere terreinen kampen met beperkingen betekent dit een verbetering omdat ze met minder hulpverleners te maken krijgen. Een voorwaarde voor het totstandkomen van dergelijke integrale functies is bereidheid bij de verzekeraars hieraan mee te werken: zij zijn immers verantwoordelijk voor de Persoonlijke Verzorging.

De meeste cliënten die huishoudelijke hulp krijgen, hebben overigens uitsluitend een indicatie voor eenvoudige schoonmaakondersteuning.  Voor hen zullen gemeenten deze integrale functies niet inkopen.

Alfahulpen en zzp'ers
Er kleven de nodige bezwaren aan het voornemen om de alfahulpen en zzp’ers in de algemene voorziening niet toe te staan. Juist  bij het ontwikkelen van algemene voorzieningen, coöperaties  en burgerinitiatieven voor thuisondersteuning zijn er interessante vernieuwingsexperimenten waarbij zzp’ers flexibele inzet kunnen leveren.

Verbod op alfahulpen leidt bovendien tot extra hoge kosten voor gemeenten die al een algemene voorziening voor huishoudelijke hulp hebben ingericht waarbij cliënten kunnen kiezen voor een alfahulp. De VNG wil met het Rijk afspraken maken over compensatie van deze extra kosten.

Lees ook

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.