Menu

Filter op
content
PONT Zorg&Sociaal

0

80.000 Amsterdammers ernstig eenzaam

In Amsterdam zijn circa 80.000 mensen ernstig eenzaam. Het gaat om één op de acht volwassenen. Nog eens 220.000 Amsterdammers voelen zich matig eenzaam. Eenzaamheid is een groeiend probleem in de stad. In 2008 voelden 9% van de volwassenen zich ernstig eenzaam, nu is dat 13%. Dit percentage ligt ook hoger dan het landelijk gemiddelde van 10%. Eenzaamheid zorgt voor een lagere kwaliteit van leven en vergroot het risico op gezondheidsproblemen. Daarom heeft het college van B en W ingestemd met een aanpak tegen eenzaamheid in de stad.

Gemeente Amsterdam 17 mei 2017

Nieuws

Wethouders Eric van der Burg (Zorg) en Arjan Vliegenthart (Sociale Zaken): “Eenzaamheid is een groeiend probleem in onze stad. Met name laagopgeleiden, mensen met een laag inkomen en mensen zonder betaald werk voelen zich eenzaam. Voortdurende eenzaamheid leidt tot gevoelens van zinloosheid: mensen trekken zich terug en krijgen de neiging om minder goed voor zichzelf te zorgen. Er is geen kant-en-klare aanpak om eenzaamheid te bestrijden. Daarom gaan we het komend half jaar benutten om te onderzoeken wat er wel en niet werkt, zodat we in 2018 met een langere termijn aanpak kunnen komen.”

Eenzaamheid komt relatief vaak voor in stadsdeel Nieuw-West en Zuidoost, en minder vaak in Centrum en West. Dit komt met name door de demografische opbouw en de sociaaleconomische status van de bewoners.

Aanpak Eenzaamheid Amsterdam

Met de Aanpak eenzaamheid Amsterdam wil de gemeente verschillende initiatieven die er op dit moment al zijn in de stad, met elkaar verbinden en verbeteren. Ook stelt de gemeente vanaf 1 juni geld beschikbaar voor verschillende experimenten op het gebied van het verminderen van eenzaamheid in de stad. Het komende half jaar wordt benut om actief uit te proberen wat wel en niet werkt. In februari 2018 komt de gemeente met een ‘bod aan de stad’ : een bundeling van concrete inzichten en aanbevelingen die uitgangspunt zijn voor een langere termijn aanpak tegen eenzaamheid.

Gezondheidsmonitor

De cijfers over eenzaamheid in Amsterdam zijn afkomstig uit de Amsterdamse Gezondheidsmonitor, het vierjaarlijkse gezondheidsonderzoek van de GGD onder Amsterdammers van 19 jaar en ouder.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.