nieuws

8 voorbeelden van dagbesteding

17-11-2016

Dagbesteding is een belangrijke voorziening voor kwetsbare burgers. Het biedt dementerenden, verslaafden en andere groepen een zinvolle dagbesteding. Wij selecteerden voor u 8 voorbeelden van eigentijdse dagbesteding.

Amsterdam underground
Leer de Amsterdamse binnenstad eens van een heel andere kant kennen tijdens een unieke tour. Amsterdam Underground biedt (ex-) daklozen en gebruikers een zinvolle dagbesteding die aansluit op hun kennis, kwaliteiten en vaardigheden. De gidsen hebben meestal een grote afstand tot de arbeidsmarkt. Tijdens de wandeling zetten zij hun verleden in om mensen te informeren over het leven als dakloze en over de gevolgen van middelengebruik.

Athos Eet-Maak-Doet
Athos Eet-Maakt-Doet is toegankelijk voor zowel cliënten van Radar als mensen die vanuit het UWV werkervaring willen opdoen. Daarnaast zijn er zzp’ers uit publieke- en private sector in het gebouw werkzaam. De nadruk bij het begeleiden van de cliënten ligt op het zelfstandig uitvoeren van de werkzaamheden en op het samenwerken met andere deelnemers en participanten uit de buurt.

Charitas kringloop & buurtcentrum
Charitas is een project voor en door Bedumers. Meer verbondenheid in Bedum is ons doel. Charitas is een kringloop en buurtcentrum waar mensen met begeleiding kunnen werken. Daarnaast is Charitas er voor mensen die thuis wel wat extra hulp kunnen gebruiken, maar daar geen budget voor hebben.

DemenTalent
Bij DemenTalent gaat het over het in hun kracht zetten van mensen met dementie. Kijk naar hun talenten, naar wat zij wel kunnen. Zet deze talenten in door mensen met dementie als vrijwilliger in te zetten. Het eerste DemenTalent project loopt nu al ruim twee jaar en is geïnitieerd door Zorggroep Apeldoorn en Staatsbosbeheer. Op dit moment werken er twee groepen vrijwilligers met dementie bij Radio Kootwijk. De vrijwilligers zijn werkzaam op de heide en in de bossen, zij doen het onderhoud van de gebouwen en zij helpen mee met het opbouwen en afbreken van evenementen. De beschermde omgeving, de goede begeleiding en het lotgenotencontact zijn hierbij van groot belang. Tevens is er een vrijwilligster werkzaam bij een kinderdagverblijf en twee vrijwilligers bij de lokale voetbalvereniging.

Granny’s Finest
Granny's Finest voorkomt eenzaamheid door senioren hun hobby handwerk uit te laten oefenen in groepsverband begeleid door jonge ontwerpers. Jong leert van oud en omgedraaid. Met de juiste natuurlijke garens, de juiste uitleg en de juiste inspanningen worden kwalitatief hoogwaardige handgemaakte producten gemaakt. Deze worden verkocht en met de opbrengst worden de sociale doelen van Granny’s Finest gerealiseerd. De senioren krijgen géén geld, maar worden uitbetaald in de vorm van uitjes.

Voedseltuin Rotterdam
Met behulp van vrijwilligers kweekt de Voedseltuin Rotterdam biologische groente en fruit om de pakketten voor de cliënten van de Voedselbank in Rotterdam aan te vullen. Daarnaast biedt de Voedseltuin ook een werkgelegenheidproject voor mensen met een lange afstand tot de arbeidsmarkt.

Werk aan de winkel
Een zorgpunt, een buurtwinkel, een ontmoetingsplek en boeken-uitleen midden in het dorp Everdingen. Hier kunnen mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt werkervaring opdoen in de zorg, de horeca en in de detailhandel. Hiermee biedt Werk aan de Winke in een kleinschalige werkomgeving ontwikkelingsmogelijkheden, een betere kans op de arbeidsmarkt en integratie in de samenleving.

Zorgtuinderij de Es
Zorgtuinderij de Es is een parkachtige aangelegde Tuinderij aan de rand van het dorpje Haaren. De tuin teelt vele soorten biologische groenten, fruit en bloemen. De zorgtuinderij wordt gerund door Bart Pijnenburg, Danielle de Winter en hun team van medewerkers, stagiaires, cliënten en vrijwilligers. Het team begeleidt mensen met psychosociale problematiek en verzorgt een traject arbeidsintegratie.

Wat zijn uw voorbeelden? Stuur een e-mail naar fawzi@sociaalweb.nl.

Meer van Sociaalweb

Gerelateerd nieuws

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over het sociaal domein. Abonneer op onze gratis nieuwsbrief.

Abonneer

Van onze partners

Workshop Dagbesteding in het sociaal domein

→ Lees meer