nieuws

8 apps en websites voor de mantelzorger

14-02-2017

Judith Nuijens

‘Zonder mantelzorg kunnen we de zorg niet overeind houden’.(1) Met die woorden onderstreepte staatssecretaris Van Rijn vorig jaar tijdens het Invoormantelzorg-congres het belang van mantelzorg. Maar mantelzorg kan zwaar zijn en vergt veel tijd en energie. Als mantelzorger wil je graag op de hoogte zijn van vragen als ‘wie doet wat wanneer?’ Hoe blijf je op de hoogte? De laatste jaren zijn er gelukkig veel apps en websites ontwikkeld die de mantelzorger daarbij ondersteunen. Wij selecteerden 8 apps en websites die helpen bij het ontlasten van de mantelzorger.

Inlife

Inlife is een initiatief van het Alzheimer Centrum Limburg en het Maastricht Universitair Medisch Centrum. De website en app maken het makkelijker om samen de zorg voor een naaste met dementie te organiseren. Inlife bevat verschillende functies, waaronder een tijdlijn, een agenda, een zorgboek, en een kompas met informatie over dementie en informatie over het bieden van mantelzorg.

Fello

De Fello-app is een gedeelde agenda, die het makkelijker maakt om samen voor een familielid te zorgen. Met deze agenda ben je op de hoogte van wie wat doet en wanneer. Ook zie je wat nog ingevuld moet worden in de agenda. Als er een nieuwe afspraak is, wordt iedereen daarvan op de hoogte gesteld door middel van een seintje.

Caren

Caren is een online communicatieplatform voor het afstemmen van de zorg rondom een zorgbehoevende. Dit platform helpt om taken te plannen, de zorg te organiseren en informatie te delen. Ook kun je met Caren verbonden worden met de zorgaanbieder. Dan kun je bijvoorbeeld het zorgdossier bekijken en weet je wanneer de thuiszorg langskomt. Er zijn reeds 150 zorgaanbieders die verbonden zijn met dit platform. Op de site kun je een eigen account aanmaken en vervolgens iedereen uitnodigen die betrokken is bij de zorg voor je naaste.

ShareCare

Sharecare helpt bij het samen zorgen voor een zorgbehoevende. Met de website of app kun je een zorggroep aanmaken en vervolgens kun je samen plannen en communiceren.

Ongehinderd

Ongehinderd is een platform voor toegankelijke locaties. Met de app en website kun je makkelijk inzicht krijgen in de toegankelijkheid en voorzieningen van publieke locaties voor mensen met een lichamelijke beperking. Met de app kun je overigens zelf ook locaties beoordelen.

OZO Verbindzorg

OZOverbindzorg is een informatiesysteem om zorg rondom een oudere goed te organiseren. Onderlinge communicatie en het afstemmen van zorg verlopen via een online computerprogramma. Het programma brengt alle mensen die betrokken zijn bij de zorg voor een zorgbehoevende (mantelzorgers, zorgverleners en familie) samen. De huisarts en thuiszorg vragen een cliënt om deelname en zorgen ook voor de aansluiting van het programma. Vervolgens kan de cliënt anderen uitnodigen (mantelzorgers, zorgverleners en familieleden).

MantelPlan

MantelPlan is een website voor mantelzorgers. Dit sociale medium biedt een omgeving waar mantelzorgers, helpers en professionals samen de zorg kunnen organiseren.

Familienet

Familienet is opgericht door twee broers die merkten dat ze informatie misten over hun moeder die in een zorginstelling verbleef. Daarom ontwikkelden zij Familienet. Familienet verbindt de familie met de zorg. Op Familienet kan informatie gedeeld worden – waaronder foto’s, video’s en berichten - waardoor zowel familieleden als zorgverleners goed op de hoogte zijn. Tevens is er de mogelijkheid om een agenda bij te houden.

(1) https://www.rijksoverheid.nl/documenten/toespraken/2016/06/14/toespraak-staatsecretaris-martin-van-rijn-bij-het-invoormantelzorg-congres-14-juni-2016-in-t-spant-in-bussum

Meer van Sociaalweb