blogs

Zeven jaar oud en woedend; over jeugdpreventie en ontmoetbaarheid

07-03-2018

dr. Christa Nieuwboer

Tijdens een winterwandeling zie ik opeens een meter of twintig verder een jongetje stampend voor me uitlopen. Ik loop dezelfde kant op en observeer dat een tijdje. Stamp, stamp, door de sneeuw rechts langs de weg. Hij draagt laarzen, een dikke trui. Misschien geen jas. Het vriest licht. Hij stampt maar door en er is niemand bij hem. Alles aan hem zegt: Boos! Boos? Ik kijk nog een tijdje. Woedend!

In die minuten vraag ik me van alles af. Allereerst of hij veilig is. Er rijdt af en toe een auto langs. Ik hoop dat hij niet opeens oversteekt of uitglijdt. Dan of ik er iets mee moet. Met hem praten? Kan dat zomaar? Dan moet ik hem eerst nog zien in te halen. Daarna of ik er tijd voor heb. Eigenlijk niet. En of het nuttig is? Geen idee. Of ik me in een wespennest steek? Misschien.

In mijn werk ben ik intensief bezig met jeugdpreventie. Maar natuurlijk is dat niet alleen een professionele rol, het is een persoonlijk commitment aan kinderen. Elk kind telt. De luidste stem in mijn hoofd roept dan ook: hier kan ik niet aan voorbij lopen. Een jongen die nog niet eens boven de heg langs de weg uitkomt, die er zo alleen vandoor stampt, daar is iets mee. Ik kan zijn boze tempo met mijn grotemensenstappen maar net bijhouden. Maar dan vertraagt hij bij een veld waar schapen en lammetjes staan. Ik haal hem in en moet nu een besluit nemen. Wat volgt geeft mij stof voor deze blog over de rol van een passant in preventie.

Ik denk aan de enige opvoedtechniek die vaak werkt om hevige emoties te de-escaleren: erkenning geven. “Hoi”, zeg ik. “Ik liep achter je en volgens mij ben jij hartstikke boos. Klopt dat?” “Hmm. Ben wel vaker boos.” Hij kijkt me heel snel aan en ik heb de indruk dat hij me in een seconde inschat: goed of slecht volk? “..en dat gaat ook niet zomaar over!” … alsof ik dat van hem zou willen afpakken. Hij begint stukken ijs in het gras kapot te trappen en in de drinkbakken van de schapen te gooien, over het prikkeldraad heen. Ik besluit mee te doen. Mijn stuk raakt de rand en breekt in tweeën. Eén stuk valt in de drinkbak. “Mis”, zegt hij. “Half raak”, zeg ik. We gooien nog een paar minuten door. Opvoedtechniek twee: sluit aan.

In de tien minuten daarna komt langzaam een verhaal los, zonder dat ik veel vraag. Gescheiden ouders, pestend zusje, geen vrienden op school, en dan het hartverscheurende: “Ik weet ook niet waarom ik soms zo boos word. Het gebeurt gewoon. Als ik verdrietig ben weet ik wel wat me helpt, maar als ik boos ben kan ik alleen maar weglopen. Ik ga altijd weer terug hoor.” Hij blijkt zeven te zijn. Ik ben onder de indruk, niet alleen van zijn verhaal, maar ook van zijn vermogen om zo zorgvuldig en nauwkeurig over emoties te praten. Hij analyseert feilloos zijn eigen situatie en reguleert zijn emoties erg knap voor een zevenjarige jongen, alleen bij de boosheid blokkeert hij. Dat is iets wat hem overkomt en waar hij geen raad mee weet. Op school heeft hij het bijna nooit, zegt hij. Maar daar staat hij afzijdig en trekt zo min mogelijk aandacht naar zich toe. Alle jongens spelen voetbal en hij “haat voetbal”. Als ik vraag of hij ook wel eens blij is, weet ik dat het goed is dat ik met hem ben gaan praten. “Nee, mijn mond kan alleen maar in een streepje.”

Wat nu? Daar sta ik in de vrieskou, ijs over een hek te gooien met een onbekend jongetje van zeven dat totaal in de knoop zit. Wat kan ik voor hem betekenen? Ik ben maar een passant. Ik zie hoe het ijs onder onze voeten breekt en hoe er een prachtige breukribbelrand in zichtbaar wordt. Intuïtief raap ik een stuk op: “Kijk nou dan, wat schitterend!” Hij pakt ook een stuk en kijkt er aandachtig naar. “Mooi…!” Zijn gezicht ontspant even. En pats, daar gaat het laatste stuk over het hek. “Ik weet hoe sneeuw water kan worden en dan bevriest. Dan krijg je ribbels. En ik weet ook alles over dieren. Ik wil met dieren gaan werken.” Wat een mogelijkheden heeft die knul. “Jij bent wel een echte doorzetter!” merk ik op, moeiteloos opvoedtechniek drie inzettend: een compliment geven. “Maar niemand in mijn familie doet zoiets. Ze snappen het niet”… Bam, daar staan we weer met beide benen op de grond, balancerend op de grens van toekomstmogelijkheden en de situatie die hem zo boos maakt. Ik gun hem zo dat hij de weg naar vóren kan vinden!

Ik stel voor om samen terug te lopen naar zijn familie, die in een restaurantje zit. Hij vindt het “niet slecht en niet goed. Wel best.” Zijn boosheid is verdwenen. Hij loopt als een kind van zeven, met speelse tempowisselingen en af en toe een schop tegen een stuk ijs of een steen. Teruglopend vraag ik me af wat ik daar eigenlijk ga doen of zeggen. Hoewel ik best al wat verhalen heb gehoord waardoor ik zijn moeder zou willen dwingen hulp te zoeken of zijn zus door elkaar zou willen rammelen, snap ik dat dat niet helpt. Ik besluit mijn visitekaartje te geven met het aanbod om ondersteuning te helpen zoeken. Niets meer en niets minder. Geen idee of het iets uitmaakt. Ik heb daarnaast het gevoel dat ik nog één kans heb om iets te zeggen tegen deze jongen, voordat we terug zijn bij zijn familie. Een ultieme levensles? Hij is maar zeven jaar oud, maar dit moet iets zijn wat hij niet vergeet. “Jij hebt recht op een goed leven. Zorg dat je goede mensen ontmoet die jou helpen. En dat je zelf goede dingen gaat doen. Want jij kan een hoop.” Het komt er wat onbeholpen uit, maar dat geeft niet. Hij staat even stil en kijkt me aan. Pakt dan een tak van de grond en smijt hem over de heg. Het moment is voorbij.

De confrontatie met de familie is onaangenaam. Ze schreeuwen naar het joch. Waar hij was en dat ze ongerust waren. Ik zoek een volwassen familielid uit en leg kort uit dat ik de knul heb gevonden en teruggebracht. En ook dat ik met hem gepraat heb en zie dat hij in de knoop zit. Ik bied mijn kaartje en mijn hulp aan. De reactie: “Heb je al die tijd met hem staan praten? Terwijl wij hier superbezorgd aan het zoeken waren?!” “Ja dat klopt, ik heb even de tijd voor hem genomen. Ik hoop dat jullie dat ook doen.” Ik geef het kaartje, draai me om en loop weg.

Er blijven tal van vragen door mijn hoofd spoken en die hebben te maken met mijn professionele rol en de ontwikkeling van een sterk preventiebeleid in Nederland. Uit het verhaal van deze jongen maak ik op dat de volwassenen in zijn leven hem vooral lastig vinden en dat niemand ziet hoe hij worstelt met zijn leven. Hij heeft zát potentie, maar is hevig gefrustreerd door een gebrek aan begrip, stimulans en steun uit zijn omgeving. Door letterlijk en figuurlijk naast hem te gaan staan, kreeg ik zijn verhaal binnen een kwartier te horen en zag ik hoe graag hij wil veranderen. Kan daar iets goeds uit voortkomen?

Ja, ik hoop dat zijn familie contact met me opneemt, maar die kans schat ik laag in. Daarom schrijf ik deze blog, want deze ontmoeting kan nog een ander effect hebben: ben je een ouder, een leerkracht, een sportcoach of een sociale professional en ken je kinderen die boos en opstandig zijn of zich juist onopvallend en afzijdig opstellen, neem dan wat tijd om met hen te praten. Erken, sluit aan, vind sterke punten waar je complimenten over kunt geven, wees gericht op de toekomst. Kijk door de boosheid heen en zie kracht. Luister naar de pijn en de wijsheid van kinderen. Probeer niet de hele situatie op te lossen, maar wel enige betekenis te hebben. Een kind wil gezien worden. Zo simpel is het. En daar heeft elk kind recht op. Tegen deze jongen zei ik: zorg dat je goede mensen ontmoet. En tegen de lezers van dit stukje: zorg dat je ontmoetbaar bent. Wat we ook allemaal ontwikkelen in preventie, wat mij betreft is dát de basis. Als je één kind niet kunt helpen, kun je géén kind helpen.

Tenslotte hoop ik dat deze ontmoeting ook deze jongen bijblijft. Het moment van het ribbelijs. Of het moment van het compliment. Of simpelweg het feit dat iemand even naast hem stond. Of mijn onbeholpen levensles, al was het misschien maar “half raak”.