blogs

Ondernemen in de Wmo; bewegen MET passie in Heerhugowaard

08-06-2017

Tom de Haas

Tijdens de eerste open inschrijving workshop ‘Dagbesteding in het sociaal domein’ werd ik door Tilly Kersten, bestuurder van Welschap en deelneemster aan de workshop, uitgenodigd om een bezoek te brengen aan een van de locaties waar haar organisatie een Wmo-opdracht uitvoert. In de opdracht zitten taken als cliëntondersteuning, jongerencoaching, maatschappelijk werk , mantelzorgondersteuning en het werk van sociaal raadslieden. MET is een jonge organisatie; opgebouwd na het winnen van de aanbesteding in Heerhugowaard.

Op 5 mei van dit jaar reis ik naar Heerhugowaard voor dat bezoek. Samen met collega’s had Tilly een programma voor mij gemaakt. De eerste afspraak was met twee sociaal werkers; Gabor met het specialisme jongerenwerk, Louise met het specialisme opbouwwerk. De plek: midden op het plein voor het gemeentehuis. De herkenningscode voor deze eerste ontmoeting : maak contact met twee groene jassen!

Daar ontmoet ik Louise en Gabor. In heldergroene jacks met de naam MET goed zichtbaar. Want zo heet de welzijnsorganisatie in Heerhugowaard. Aan mijn leren tas met schrijfgerei heb ik niets tijdens de kennismaking. Want professionals van MET zijn altijd in beweging. Ze hebben geen eigen kantoor. Hun werk is op plekken waar bewoners (van jong tot oud) (samen) komen. Hun jas is groen, hun shirt is groen. Het zijn veilige actieve bakens.

Aan het einde van de wandeling een korte koffiebreak waarin ze de filosofie van MET toelichten. Alle collega’s werken op dezelfde manier, in het groen, in beweging, herkenbaar en aanspreekbaar. Op die manier maken ze contact, verbinden mensen en initiatieven met elkaar. Overbruggen tegenstellingen. Ik ken geen maatschappelijke organisatie die zo bewust de herkenbaarheid profileert.

Na de koffiebreak is er opnieuw beweging. Suzanne, een andere MET-collega organiseert een wandelgroep voor vrouwen die om verschillende redenen behoefte hebben aan samen bewegen. Na een paar wandelingen start Susanne het gesprek met de deelnemers over hun volgende stap: hoe gaan ze verder met bewegen?

Tijdens de wandeling praat ik met twee deelnemers en met sociaal werker van MET, Suzanne. Wandelen is voor haar een vorm van bewegen, in ontwikkeling komen. Al snel blijkt ze een grote nieuwsgierigheid te hebben om nog veel meer te leren en te doen met diverse vormen van bewegen en ontwikkelen. Haar energie om te groeien en te ondernemen is bijna grijpbaar tijdens de wandeling!

Na de tweede wandeling een lunch samen met Tilly Kersten. Gelukkig geen walking lunch! We spreken de visie achter MET door. Verrassend, verfrissend. Ondernemend. Het is duidelijk op alle fronten: bij het uitvoeren van de Wmo-opdracht in Heerhugowaard is MET in beweging met passie.

Lees meer over dit onderwerp in het dossier Dagbesteding.

Zie ook: Workshop Dagbesteding in het sociaal domein

Gerelateerd nieuws

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over het sociaal domein. Abonneer op onze gratis nieuwsbrief.

Abonneer

Van onze partners

Workshop Dagbesteding in het sociaal domein

→ Lees meer