blogs

Dagbesteding in de ouderenzorg; een hele onderneming

31-05-2017

Tom de Haas

Een goede kennis van mij werkt als locatiemanager van een instelling voor ouderenzorg. Een aanzienlijk deel van de activiteiten wordt bekostigd vanuit de Wmo. Daarnaast heeft zijn locatie een verpleeghuis functie. Zowel voor mensen met somatische klachten als met dementie. De functie dagbesteding vindt hij uitdagend en interessant. Om die reden experimenteert hij al een tijdje met vormen van vraaggerichte dagbesteding.

Feitelijk experimenteert hij met twee variabelen:

  • Welke vorm van dagactiviteiten voegen echt iets toe als het om kwaliteit van leven gaat?
  • Hoe ga ik om met het verschil in koopkracht onder de ouderen die behoefte hebben aan dagbesteding?

Na een paar jaar werkt het nu als volgt; ieder kwartaal wordt er een aanbod gedaan van uiteenlopende vormen van activiteiten overdag. Het woord dagbesteding vermijdt hij liever.

Dat aanbod varieert van kaarten bij de buren tot professioneel schilderen en beeldhouwen. Ieder kwartaal kunnen ouderen zich inschrijven op een of meer van de activiteiten. Het aanbod is verdeeld in vier categorieën. Aan iedere categorie hangt een ander tarief. De prijsklasse van ‘kostenloos’ en ‘een kleine bijdrage tot marktconforme tarieven voor een les van en ervaren beeldende kunstenaar. Sommige ouderen geven op die manier € 400,- tot € 600,- per jaar uit.

In het derde jaar van deze manier van werken is de opbrengst uit particuliere bijdragen opgelopen tot een kleine ton per jaar. Met dat geld worden natuurlijk docenten en begeleiders betaald. Ook wordt het geld benut voor de aanstelling van vrije tijdsconsulenten. Zij doen ieder kwartaal marktonderzoek onder de deelnemers. Adviseren over dagactiviteiten bij vragen van mogelijke deelnemers en brengen een nieuw aanbod in waarvan zij als consulent denken dat er behoefte aan is. Zo stellen ze vier keer per jaar een actueel nieuw programma samen dat helemaal aansluit op de vraag van de klant.

Al met al een heel ondernemende aanpak van vrije tijdsbesteding. Iedereen beleefd er veel plezier aan.

Op 21 november a.s. geeft Tom de Haas de workshop 'Dagbesteding in het sociaal domein'.

Gerelateerd nieuws

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over het sociaal domein. Abonneer op onze gratis nieuwsbrief.

Abonneer

Van onze partners

Workshop Dagbesteding in het sociaal domein

→ Lees meer