Menu

Filter op
content
PONT Zorg&Sociaal

0

Transformatieagenda Armoede en Schulden

Armoede en schulden in Nederland nemen snel toe. De bestaande aanpak van dit probleem heeft vooralsnog onvoldoende impact: het neemt de dieper liggende oorzaken niet weg. Eropaf! en Over Rood komen daarom met een transformatieagenda met handvatten om de cirkel van armoede en schulden te doorbreken door te gaan doen wat werkt.

5 juli 2016

De Transformatieagenda Armoede en Schulden bestaat uit acht bouwstenen:

1. Geef mensen eigenaarschap over hun eigen vraagstuk door hun empowerment en zelfregie te vergroten
We moeten de ondersteuning organiseren gebaseerd op empowerment en zelfregie. Dit leidt tot meer duurzame en humane oplossingen. Hoe zorgen we ervoor dat ook bij financiële problematiek en armoede mensen zich weer zelf eigenaar voelen van hun problemen en oplossingen?

2. Draag zorg voor een inclusieve samenleving waarin niet het systeem maar de menselijke maat centraal staat
Voor steeds meer burgers is de samenleving te complex en ingewikkeld. Dit leidt ongewild tot betalingsachterstanden, schulden en sociaal maatschappelijke schade. Hoe brengen we de menselijke maat weer terug in de samenleving?

3. Geef sociale wijkteams, burgerinitiatieven en vrijwilligers een ruim mandaat
Armoede en sociale uitsluiting gaan hand in hand. Sociale wijkteams kunnen nabij en present zijn. Hoe geven we hen een ruim mandaat voor het op maat brengen en direct verbeteren van de sociale en materiële positie van sociaal en maatschappelijk uitgesloten burgers?

4. Maak de schuldhulpverlening en inkomensondersteunende maatregelen toegankelijk
Schuldhulpverlening is vaak niet succesvol omdat de inkomens van mensen te laag zijn en hun vaste lasten te hoog. Hoe kunnen we deze vicieuze cirkel doorbreken?

5. Overheid, vertrouw op burgers en versimpel de regels
Een overheid met vertrouwen in burgers is vele malen productiever dan een overheid die werkt vanuit wantrouwen. Hoe kunnen landelijke en lokale overheid nauwer samenwerken in deze? Hoe bereiken we dat de overheid haar opdrachtgevers (de burgers) niet meer als verdachten ziet maar zich dienstbaar opstelt en hen ondersteuning biedt?

6. Laat de incasso alleen doen door bedrijven die maatschappelijk verantwoord werken
Incassobedrijven verdienen aan betalingsachterstanden. Incasseren kan echter ook maatschappelijk verantwoord plaatsvinden. Hoe zorgen we ervoor dat mensen die te goeder trouw zijn (de ‘niet-kunners’) niet meer financieel en psychisch ten onder gaan aan oplopende kosten, dreigende huisuitzettingen en/of boedelverkopen?

7. Toets leveranciers en kredietverstrekkers op hun zorgplicht zodat zij hun verantwoordelijkheid gaan nemen
Leveranciers en kredietverstrekkers hebben een zorgplicht. Deze wordt op dit moment slechts oppervlakkig of niet per definitie getoetst. Hoe stimuleren we dat leveranciers en kredietverstrekkers hun maatschappelijke verantwoordelijkheid om de consument te beschermen beter nakomen?

8. Overheid, bedrijven en burgers: neem je verantwoordelijkheid voor armoede en schulden serieus!
Het neoliberale economische model functioneert niet voor iedereen. Vooral armere mensen hebben nauwelijks baat bij dit model. In veel gevallen betalen zij de prijs voor de rijkdom van anderen. Hoe komen we tot een meer sociaal economisch model?

Download

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.