Menu

Filter op
content
PONT Zorg&Sociaal

0

Jongeren van 23-27 jaar zonder startkwalificatie

Wat is er nodig om ervoor te zorgen dat jongeren tussen de 23 en 27 jaar zonder startkwalificatie alsnog hun kwalificatie halen en/of een betaalde baan krijgen?

30 december 2016

Sluitende aanpak

Het verlaten van school zonder een startkwalificatie heeft nadelige gevolgen voor schoolverlaters, zoals werkloosheid en een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt. De gemeente Almere heeft een Sluitende Aanpak Jongeren ontwikkeld om zoveel mogelijk (werkloze) jongeren van 16 tot en met 27 jaar die niet over een startkwalificatie beschikken, alsnog aan een startkwalificatie te helpen of hen naar betaald werk te begeleiden.

Onderzoeksvraag

Het RMC heeft wettelijk geen taak om jongeren boven de 23 jaar te begeleiden en de praktijk laat zien dat de jongeren die door de
gemeente terug naar school worden gestuurd, vaak weer uitvallen. De gemeente Almere heeft daarom gevraagd te verkennen wat er nodig is om jongeren tussen de 23 en 27 jaar die niet over een startkwalificatie beschikken, te begeleiden richting startkwalificatie en/of betaalde arbeid. Deze verkenning is gericht op:

  • wat er bekend is over de groep jongeren wat betreft achtergrondgegevens, leefsituatie en wensen en motivatie;

  • hoe het huidige aanbod aan begeleiding eruit ziet en

  • wat er beter kan.

Deze aspecten zijn onderzocht met behulp van een documentanalyse, interviews met 30 professionals en 4 groepsgesprekken met
in totaal 29 jongeren.

Problematische schulden en andere problematiek

De resultaten laten zien dat de jongeren vaak te kampen hebben met problematische schulden en andere problematiek. Daarnaast hebben de jongeren vaak al veel levenservaring, maar ontbreekt het hen over het algemeen aan basisvaardigheden om zelfstandig te functioneren. Ook ontbreekt het de jongeren veelal aan perspectief op een zelfstandig bestaan.

Met betrekking tot het aanbod, is op de eerste plaats al genoemd dat jongeren tussen de 23 en 27 jaar niet bij het RMC terecht kunnen voor begeleiding. Daarnaast is Werk en Inkomen er met name voor de jongeren die zich melden voor een uitkering. Verder zijn er diverse partijen die zich inzetten om de jongeren naar een opleiding of werk te begeleiden. Het aanbod is voornamelijk gericht op voorzorg en begeleiding/ondersteuning. Nazorg is bij de meeste trajecten geen standaard onderdeel van de begeleiding, waardoor er gaten lijken te ontstaan in de ‘sluitende’ aanpak. Bovendien worden er diverse knelpunten aangegeven door de jongeren en de professionals, zoals onvoldoende aansluiting van de hulpvraag van de jongeren op het aanbod en het te weinig kijken naar
structurele oplossingen.

Oplossingsrichtingen

Als oplossingsrichtingen met betrekking tot wat er nodig is deze groep jongeren effectief te kunnen begeleiden, komen naar voren:

  • Een integrale intake en één vaste coachende begeleider die gedurende het hele traject van A tot Z contact onderhoudt met de jongere en waar nodig ondersteuning biedt.

  • Een betere toegankelijkheid van het aanbod.

  • Een aanpak op maat, met ruimte voor praktijkgericht leren en voortrajecten om eerst de basisvaardigheden om weer naar school of werk te gaan op orde te krijgen bij de jongeren en

  • Het versterken van de samenwerking tussen partijen.

Download

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.