Menu

Filter op
content
PONT Zorg&Sociaal

0

IVH: hoe pakken Friese gemeenten en provincie het aan?

De 42 Friese gemeenten werken met de provincie samen aan de toekomst en positionering van Integrale Vroeghulp. Het doel is om verantwoordelijkheden en taken zoveel mogelijk op gemeentelijk niveau te organiseren. Hoe pakken ze het in Friesland aan?

19 augustus 2016

Stapsgewijs worden activiteiten van provinciaal niveau verlegd naar gemeenten. De toegang via de gebiedsteams is gewenst, maar het is geen doel om het IVH netwerk lokaal te integreren. Alvorens activiteiten naar het lokale niveau te verleggen, kijkt men wel naar de noodzakelijke voorwaarden: borging expertise, onafhankelijkheid en kwaliteit.

Regionaal JGZ-model

De Friese aanpak kenmerkt zich door de verbinding van zorg en onderwijs met een consulent jonge risico kind. De GGD/jeugdgezondheidszorg heeft een belangrijke rol en beheert het zorgdossier. De Friese invulling van de Integrale Vroeghulp is een voorbeeld van het regionaal jeugdgezondheidszorgmodel.

  • De JGZ zorgt voor de expertise en coördinatie, beheert het IVH dossier en levert secretariaat. De jeugdarts heeft een belangrijke coördinerende rol op individueel niveau. Deze is verbonden aan gebiedsteams. Reguliere uren worden betaald uit Basispakket GGD/JGZ.

  • Een aantal gemeenten koopt extra uren in. De jeugdarts kijkt desgewenst met het gebiedsteam mee. Afhankelijk van de complexiteit van de casus wordt het IVH-team of andere expertise uit het netwerk IVH erbij gehaald.

Gebiedsteams

Uitgangspunt van de 24 Friese gemeenten is: ‘lokaal doen, wat lokaal kan’ en werken vanuit het principe één kind, één gezin, één plan. Regionale expertise kan erbij komen om lokale expertise in de gebiedsteams te ondersteunen.

  • De 24 Friese gemeenten hebben ieder 1 of meerdere gebiedsteams. Daarnaast bestaan 5 IVH-teams.

  • De gemeentelijke gebiedsteams zijn dé toegang voor ouders en jeugdigen met vragen over opgroeien, opvoeden en gezondheid.

  • Bedoeling is dat vanaf 2017 de toegang tot de IVH-teams via de gebiedsteams loopt.

Provinciale coördinatie

Naast deze coördinatie op casusniveau is er provinciale coördinatie. Deze is overstijgend en op het samenwerkingsverband gericht: trends, afstemming, implementatie nieuwe werkwijze.

Lees ook

  • Dossier jeugdhulp

Download

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.