Menu

Filter op
content
PONT Zorg&Sociaal

0

Familienetwerkberaden in jeugdbescherming

Volgens de Jeugdwet moeten ouders de mogelijkheid krijgen om een familiegroepsplan op te stellen, ook als er sprake is van jeugdbescherming. Zorgt een familienetwerkberaad voor betere bescherming van kinderen die onder toezicht gesteld zijn? Op deze vraag geeft een evalutieonderzoek antwoorden.

22 augustus 2016

Familienetwerkberaden worden steeds meer ingezet in jeugdhulp en jeugdbescherming. In dit bericht leest u over het brede evaluatieonderzoek, waarvan de resultaten deze zomer bekend werden.

Wat is een familienetwerkberaad?

  • Doorgaans neemt de jeugdhulpverlener of gezinsvoogdijwerker de leiding bij het maken van een plan om de (opvoedings)problemen in het gezin aan te pakken. Maar in het familienetwerkberaad neemt het gezin die verantwoordelijkheid.

  • Het doel van familienetwerkberaden is om het gezin met haar netwerk, onder leiding van een coördinator, zelf een familiegroepsplan te laten maken voor de aanpak van problemen. Het gezin houdt daarbij zelf de regie, onder voorwaarde dat de veiligheid van de in het gezin aanwezige kinderen gewaarborgd is.

Jeugdwet

Sinds 1 januari 2015 is in de Jeugdwet vastgelegd dat de jeugdhulpaanbieder of de gecertificeerde instelling ouders als eerste de mogelijkheid moet bieden om een familiegroepsplan op te stellen (Jeugdwet, artikel 4.1.2). Dit geldt voor zowel de (vrijwillige) jeugdhulp als voor de (gedwongen) jeugdbescherming.

Enkele onderzoeksconclusies

  • De inzet van familienetwerkberaden, in vergelijking met reguliere ingezette zorg, leidt niet tot: 1) Minder meldingen van kindermishandeling 2) Minder en kortere uithuisplaatsingen 3) Eerder kunnen afsluiten van dossier bij jeugdzorg. Maar de inzet leidt wel tot: 1) Meer plaatsing bij vrienden en familie 2) Vaker terugplaatsing bij ouders.

  • Betrokkenen bij een tot stand gekomen beraad zijn tevreden over de inzet van familienetwerkberaden. Wel is het zo dat met veel plannen na gemiddeld drie maanden niet meer wordt gewerkt en beoogde regieverschuiving niet overal gerealiseerd lijkt te zijn.

  • De ervaringen van ouders, kinderen, netwerk, jeugdbeschermers en coördinatoren bij een afgerond familienetwerkberaad zijn goed: 1) Zij zijn positief over voorstel om FNB in te zetten 2) Voelen zich gehoord 3) Ervaren betrokkenheid van netwerk 4) Zijn tevreden over onderlinge samenwerking 4) Ervaren meer steun van het netwerk.

Lees ook

  • Dossier jeugdhulp

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.