Menu

Filter op
content
PONT Zorg&Sociaal

0

Zutphens werkbedrijf helpt meer mensen naar werk

Meer inwoners naar werk helpen of mee laten doen in onze samenleving: dát willen we bereiken. De oprichting van een werkbedrijf moet daar een belangrijke bijdrage aan leveren. Het werkbedrijf bundelt de krachten van verschillende organisaties. Zo ontstaat 1 organisatie voor inwoners en werkgevers met de focus op werk en meedoen. De Zutphense politiek bespreekt het voorstel om een werkbedrijf op te richten naar verwachting in de vergadering van 6 juni.

Gemeente Zutphen 24 mei 2017

Op dit moment voeren meerdere organisaties verschillende wetten uit die betrekking hebben op werk of meedoen: de Wet sociale werkvoorziening, het onderdeel Werk van de Participatiewet en de inkoop van arbeidsmatige dagbesteding. Door de uitvoering van deze wetten en de werkgeversdienstverlening onder te brengen bij 1 organisatie is het beter mogelijk de krachten te bundelen. Hierdoor ontstaat een organisatie die zich volledig richt op het aan het werk (betaald en onbetaald) krijgen en houden van inwoners.

De belangrijkste taken van het werkbedrijf zijn:

  • het bij elkaar brengen van mensen en werk;

  • het bieden van begeleiding op de werkvloer;

  • het vinden en binden van werkgevers, en

  • het zoeken van de samenwerking met andere werkbedrijven in de arbeidsmarktregio op die vlakken waar meerwaarde gecreëerd kan worden voor inwoners, werkgevers en organisaties.

Voor zowel inwoners als werkgevers ontstaat 1 organisatie en dus 1 aanspreekpunt voor werk. Het resultaat hiervan is dat wij meer inwoners en werkgevers kunnen helpen en dat beter kunnen doen.

Werk blijft

Voor medewerkers met een WSW indicatie verandert er niets. Zij blijven werken waar ze werken. Dat komt doordat we het vooral anders organiseren. Het werk blijft bestaan en de kennis behouden.

Wethouder Annelies de Jonge: “Zutphen staat voor een grote opgave en ik voel daarom een verantwoordelijkheid om zoveel mogelijk inwoners naar werk te helpen. Daarom hebben we een nieuwe visie op de Participatiewet ontwikkeld. Daarin staat centraal: het aan het werk helpen, het bieden van meer mogelijkheden voor persoonlijke ontwikkeling door onderwijs en meer ruimte voor initiatiefnemers zoals werkgevers, inwoners en organisaties. Maar daarmee zijn we er nog niet. We willen de uitvoering ook anders organiseren. Door het anders te gaan doen, kunnen we het ook beter doen.”

Samenwerking met andere gemeenten

Het Plein en Delta voeren momenteel de wetten uit voor de gemeente Zutphen. Het zijn allebei gemeenschappelijke regelingen. Dit betekent dat meerdere gemeenten deelnemen in deze organisaties. Als de gemeenteraad van Zutphen instemt met de oprichting van een werkbedrijf, dan gaat het Zutphense gemeentebestuur met de andere deelnemende gemeenten in gesprek over de toekomst van Het Plein en Delta.

Wethouder Annelies de Jonge: “De opgave op het gebied van werkgelegenheid voor Zutphen is veruit het grootst ten opzichte van de andere deelnemende gemeenten. Wij kiezen ervoor om deze noodzakelijke stappen te zetten en doen dit graag in samenwerking met de partnergemeenten en uitvoeringsorganisaties. Daartoe heb ik hen ook uitgenodigd. Een mogelijkheid is dat het werkbedrijf ook diensten kan leveren aan andere gemeenten op basis van inkoopafspraken. Wij hebben elkaar immers nodig. Het is bijvoorbeeld belangrijk om te blijven samenwerken op het gebied van het benaderen en ontzorgen van werkgevers, met behulp van een sterke werkgeversdienstverlening die lokaal en ook regionaal werkt."

Te nemen stappen

Op 6 juni staat het collegevoorstel op de politieke agenda. Als de raad instemt met het voorstel, dan wordt in de zomermaanden een bedrijfsplan opgesteld. Die moet na de zomer klaar zijn. Ook worden na het besluit de gesprekken opgestart met Het Plein en Delta.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.