Menu

Filter op
content
PONT Zorg&Sociaal

0

Wetsvoorstel vereenvoudiging beslagvrije voet is eindelijk in Tweede Kamer

Het Wetsvoorstel vereenvoudiging beslagvrije voet is eindelijk naar de Tweede Kamer gestuurd. De Landelijke Organisatie Sociaal Raadslieden (LOSR), aangesloten bij Sociaal Werk Nederland, pleit al jaren voor vereenvoudiging van de beslagvrije voet. Dat wettelijk bepaalde bedrag maakt dat mensen met schulden nog wel kunnen eten en wonen. Om dat wettelijke bestaansminimum van mensen met schulden te beschermen moet de overheid ook voorkomen dat beslag op inboedel en bankrekening plaatsvindt.

Sociaal Werk Nederland 13 december 2016

Het Wetsvoorstel zoals dat nu in de Kamer besproken wordt maakt dat de beslagvrije voet vaker goed berekend zal worden, waardoor mensen met schulden niet helemaal vogelvrij en zonder geld komen te zitten.

Nu wordt in driekwart van de gevallen de beslagvrije voet te laag vastgesteld waardoor mensen gemiddeld zo’n € 200 per maand onder het bestaansminimum terechtkomen. De nieuwe beslagvrije voet zal dit tegengaan. Eén deurwaarder wordt verantwoordelijk voor afstemming van de inning en verdeling. Door deze concentratie van beslaglegging kan een betere afstemming plaatsvinden.

De vereenvoudiging van de beslagvrije voet gaat echter pas echt werken wanneer alle schuldeisers van elkaar weten dat ze aan het invorderen zijn. Om dit mogelijk te maken moet de overheid als grootste schuldeiser van Nederland, aangesloten worden op het beslagregister.

Druk op alternatieve executiemaatregelen: bescherm de schuldenaar!

Schuldeisers zullen hierdoor minder snel hun geld geïnd krijgen en manieren zoeken om dat te compenseren. De druk op alternatieve vormen van executie zoals bankbeslag en beslag op inboedel zal toenemen. Het is van groot belang dat mensen met schulden op korte termijn ook hier beter beschermd wordt.

Betere bescherming bij beslag op inboedel

Op dit moment kan de deurwaarder op bijna de gehele inboedel beslag leggen. Er mag alleen geen beslag gelegd worden op:

  • bed en beddengoed van het gezin;

  • de kleding die ze aan hebben;

  • eten en drinken voor het gezin (behoefte voor een maand);

  • gereedschappen van ambachtslieden en werklieden, voor hun eigen bedrijf.

Op de koelkast mag dus beslag gelegd worden, maar op de inhoud niet. Deze zeer ouderwetse beslagverboden dateren van 1838 en dienen nodig gemoderniseerd te worden. De normale benodigde huisraad moet vrijgesteld worden van beslag.

Betere bescherming bij bankbeslag

Zodra het loon of de uitkering op de bankrekening word gestort bestaat het risico dat hier beslag op wordt gelegd. Het gehele banksaldo valt dan onder het beslag, waardoor mensen fors in de problemen komen. Een robuuste beslagvrije voet wordt hiermee onderuit gehaald. Het is bij loonbeslag noodzakelijk dat er ook een beslagvrije bankrekening komt waar de ‘beslagvrije voet’ op gestort kan worden.

26 verbetervoorstellen

De LOSR/Sociaal Werk Nederland heeft eerder via internetconsultatie op een concept wetsvoorstel gereageerd en is tot in detail met 26 verbetervoorstellen gekomen. Het wetsvoorstel dat nu naar de Tweede Kamer is gestuurd gaan we nog bestuderen om te bekijken wat hiervan terecht is gekomen. We komen nog met een nadere reactie.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.