Menu

Filter op
content
PONT Zorg&Sociaal

0

Vergoedingen en regels hulpmiddelen en WMO in 2017: wat verandert er?

Het is 2017. Wat betekent dit voor de vergoedingen en regels rondom hulpmiddelen in de WMO en zorgverzekering? Wat is er veranderd? We zetten het voor je op een rij.

Scouters 5 januari 2017

Nieuws

Veranderingen 2017 rond hulpmiddelen op een rij

  • Eigen bijdrage WMO verlaagd

  • Gemeenten krijgen minder budget voor WMO

  • Basiszorgverzekering vergoedt dezelfde hulpmiddelen als in 2016

  • Vergoeding hulpmiddel via aanvullende verzekering kan veranderd zijn

Eigen bijdrage WMO verlaagd en in sommige gemeenten geschrapt

Als je een vergoeding aanvraagt voor een hulpmiddel bij het WMO-loket van jouw gemeente, kan het zijn dat je een eigen bijdrage betaalt. Het verschilt per gemeente of je een eigen bijdrage moet betalen voor jouw hulpmiddel en ook de hoogte kan verschillen per gemeente. Het maximum dat je betaalt aan eigen bijdrage, is in 2017 verlaagd ten opzichte van vorig jaar. Volgens de overheid kan dit oplopen tot € 1.400,- per jaar, afhankelijk van onder andere de samenstelling van je huishouden en inkomen. Er zijn ook gemeenten die de eigen bijdrage schrappen.

Gemeenten krijgen minder budget voor WMO

De budgetten bij gemeenten voor de WMO zijn dit jaar lager dan in 2016. In heel Nederland is in totaal voor 179 miljoen euro minder beschikbaar voor ondersteuning om zelfstandig te wonen, zoals een hulpmiddel. De afgelopen jaren besteedden gemeenten al minder aan zorg en WMO.

Basiszorgverzekering vergoedt dezelfde hulpmiddelen als in 2016

De hulpmiddelen die in 2016 werden vergoed vanuit de basisverzekering, worden dat ook in 2017. Op het gebied van vergoedingen van hulpmiddelen bij een bewegingsbeperking is namelijk niets veranderd in de basisverzekering. Bekijk het ‘Reglement hulpmiddelen’ en de polis van jouw zorgverzekering voor meer informatie over de mogelijkheden in jouw situatie, ook dit jaar. Over de andere veranderingen in de basisverzekering lees je meer op de website van de overheid.

Vergoeding hulpmiddel via aanvullende verzekering kan veranderd zijn

Ieder jaar veranderen zorgverzekeraars wel iets in de vergoedingen van zorg en hulpmiddelen in de aanvullende verzekering. Of dat ook voor jouw zorgverzekeraar en pakket geldt, kan je navragen bij jouw verzekeraar of lezen in de polis die hebt ontvangen.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.