Menu

Filter op
content
PONT Zorg&Sociaal

0

Uitfaseren DBC-systematiek jeugd-ggz per 2018

Bij de overgang van de jeugd-ggz naar de Jeugdwet per 2015 is afgesproken om de DBC-systematiek nog drie jaar te handhaven. De overgangsperiode loopt af op 1 januari 2018, waarna DBC’s niet langer een rol spelen in de j-ggz. Er wordt nu gewerkt aan een landelijk uitfaseringsprotocol.

VNG 22 november 2016

De afspraak om de DBC-systematiek nog drie jaar te handhaven volgde uit een bestuurlijke afspraak tussen het ministerie van VWS, Zorgverzekeraars Nederland (ZN) en de VNG. Het beëindigen van het werken met DBC’s roept vragen op zoals het afsluiten van lopende trajecten, het uitfaseren van het gebruik van de berichten JW321 en JW322, en het omgaan met correcties na de beëindigingsdatum.

Landelijk uitfaseringsprotocol

Om op deze vraagstukken een antwoord te bieden wordt gewerkt aan een landelijk protocol uitfasering DBC-systematiek voor de jeugd-ggz.

  • Dit protocol biedt een eenduidige werkwijze om de DBC’s correct af te ronden en helderheid over de consequenties voor de administratie van en informatie-uitwisseling tussen gemeenten en aanbieders.

  • Het protocol is bedoeld voor gemeenten, aanbieders en softwareleveranciers in de jeugd-ggz en verschijnt begin 2017.

  • Het protocol wordt opgesteld door het programma i-Sociaal Domein in samenwerking met VNG, GGZ Nederland, Zorginstituut Nederland en Vektis.

  • Het protocol gaat niet in op de vraag hoe de jeugd-ggz als onderdeel van jeugdhulp te bekostigen na 1 januari 2018.

Voorbeelden

Programma i-Sociaal Domein werkt verschillende voorbeelden uit van jeugdzorgregio´s die de jeugd-ggz inspanningsgericht, outputgericht of taakgericht bekostigen. Andere regio´s kunnen daar gebruik van maken.

Handreiking

De VNG zal daarnaast, omdat voor de landelijke raamcontracten de jeugd-ggz inspanningsgericht bekostigd zal worden na 1 januari 2018, in een handreiking uitwerken hoe de VNG tot die tarieven is gekomen.

Uitvoeringsvariant

Voor regio’s en gemeenten die vragen om één standaard én voor regio’s en gemeenten die (nog) niet weten met welke uitvoeringsvariant zij willen werken, wordt een inspanningsgerichte variant uitgewerkt met een standaardprocesbeschrijving en landelijke productcodes.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.