Menu

Filter op
content
Zorg&Sociaalweb

0

Toegankelijkheid betalingsverkeer is in orde

De bereikbaarheid en toegankelijkheid van het betalingsverkeer in Nederland zijn nog steeds goed. Consumenten geven, afhankelijk van de doelgroep, als rapportcijfer gemiddeld een 7,5, zowel voor de bereikbaarheid als gebruiksvriendelijkheid en ondernemers een 7,0 voor de bereikbaarheid en een 7,3 voor de gebruiksvriendelijkheid van betaaldiensten. Dit blijkt uit de Bereikbaarheidsmonitor die is gepresenteerd in de MOB-vergadering van 29 november.

DNB 7 december 2016

Voor het eerst is specifiek aandacht besteed aan de acceptatie van contant geld. Bijna alle toonbankinstellingen accepteren nog steeds contant geld. De bereikbaarheid van contant geld voor zowel consumenten (geld opnemen) als ondernemers (geld storten) blijft van hoog niveau. Extra aandacht is nodig voor het op peil houden van de acceptatie van contant geld door instellingen met een lokaal monopolie, dit is een situatie waarbij een instelling goederen of diensten levert waarvoor men praktisch gezien niet bij een andere aanbieder terecht kan die wel contant geld accepteert.

Het MOB vindt het niet acceptabel dat een aantal gemeenten geen contant geld accepteert voor noodzakelijke diensten als bijvoorbeeld de aanvraag van een paspoort. Het MOB zal de komende tijd onderzoek doen naar of en hoe de bereikbaarheid en toegankelijkheid voor mensen met een beperking kan worden verbeterd. Tevens zal het MOB de komende tijd meer aandacht besteden aan de afstand naar en de veiligheid bij afstortfaciliteiten voor ondernemers. Hierbij kan gedacht worden aan onder meer de mogelijkheid geldautomaten te plaatsen waarin ook geld gestort kan worden om zo de afstand voor winkeliers naar een afstortpunt te verkorten.

Het MOB bespreekt uitfaseren acceptgiro

In 2012 heeft het MOB de verwachting uitgesproken dat de papieren acceptgiro tot uiterlijk 1 januari 2019 nodig zal blijven, en dat er vóór die tijd voor gebruikers aanvaardbare alternatieven worden ontwikkeld. In een recente marktconsultatie zagen ondernemers geen problemen in uitfasering van de acceptgiro, maar plaatsten verschillende gebruikersgroepen kanttekeningen bij de huidige voorliggende alternatieven. Om deze reden heeft het MOB geadviseerd de mogelijkheden te verkennen of de acceptgiro nog wat langer kan blijven voortbestaan zolang het gebruik ervan aanzienlijk is en er nog niet voor alle partijen aanvaardbare alternatieven zijn ontwikkeld.

Meer aandacht voor de Overstapservice

Het MOB heeft in de zomer van dit jaar zijn visie gepresenteerd op de verbetermogelijkheden van de mobiliteit in het betalingsverkeer. Twee van de afgesproken vervolgacties zijn het digitaliseren van het gebruik van de Overstapservice en het bekender maken van de Overstapservice. Er zijn door de Betaalvereniging inmiddels specificaties opgesteld voor het digitaliseren van het aanvraagproces. Op basis van deze specificaties biedt inmiddels al één bank in Nederland de mogelijkheid om de Overstapservice digitaal aan te vragen. Daarnaast is overeengekomen dat de MOB-leden meer bekendheid zullen geven aan de Overstapservice.

Overige punten

  • Het MOB heeft geconstateerd dat het nationale project van de Betaalvereniging om instant payments per mei 2019 te realiseren, op schema ligt. De ontwerpfase is inmiddels afgerond en de bouwfase is gestart. Met instant payments zullen betalingen binnen enkele seconden beschikbaar zijn op de rekening van de ontvanger.

  • Het MOB heeft onderzoek gedaan naar de ecologische voetafdruk van pintransacties met behulp van een levenscyclusanalyse. Hieruit komt onder meer naar voren dat één pinbetaling qua milieubelasting overeen komt met het anderhalf uur laten branden van een 8 watt spaarlamp. De milieubelasting van alle pinbetalingen in 2015 samen komen overeen met circa 12.000 ton CO2-emissie. Dit is ongeveer 0,006% van de CO2-emissie in Nederland. Mogelijkheden om de milieubelasting van pinbetalingen te reduceren zijn het gebruik van duurzame energie voor zowel pinterminals als de datacentra die de pintransacties verwerken; het inperken van de stand-by modus van pinterminals en het verlengen van de levensduur van de pinpas. Dit jaar zal gewerkt worden aan een zelfde onderzoek voor contant geld betalingen.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.