Menu

Filter op
content
PONT Zorg&Sociaal

0

Sociaal werkers: voortaan melden bij beroepsregister

Sociaal werkers die in de jeugdhulp op hbo-niveau werken, moeten zich vóór 1 januari 2016 vooraanmelden bij het beroepsregister Stichting Kwaliteitsregister Jeugd. Gemeenten zullen zonder de vooraanmelding diensten mogelijk niet inkopen.

VNG 16 november 2015

Ook begeleiders in de gehandicaptenzorg moeten nagaan of ze jeugdhulp verlenen waarvoor ze geregistreerd moeten zijn. De Jeugdwet schrijft namelijk voor dat werkgevers in de jeugdhulp en jeugdbescherming voor bepaalde werkzaamheden geregistreerde professionals moeten inzetten: de norm van de verantwoorde werktoedeling. Deze norm moet verantwoorde, kwalitatief hoge hulp waarborgen.

BIG-register

  • Artsen, verpleegkundigen, gezondheidszorgpsychologen en psychotherapeuten kunnen zich registreren in het BIG-register.

  • Jeugdzorgwerkers, psychologen en pedagogen staan al ingeschreven in het Kwaliteitsregister Jeugd (SKJ).

Door de nieuwe Jeugdwet is het nu ook aan sociaal werkers als maatschappelijk werkers, jongerenwerkers en cliëntondersteuners om te kijken of ze werk doen van een geregistreerde professional. In dat geval moeten zij vooraanmelden.

Kenbaar
Vooraanmelden is nog geen beroepsregistratie. De eisen voor beroepsregistratie zijn nog in ontwikkeling en uiterlijk eind 2017 bekend. Dit jaar was een overgangsjaar, vanaf 2016 gaat de norm voor verantwoorde werktoedeling echt gelden.

Lees ook

  • Dossier kwaliteit

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.