Menu

Filter op
content
PONT Zorg&Sociaal

0

Proef met i-PGB krijgt vervolg

Delft gaat door met het Integraal Persoonsgebonden Budget (i-PGB). De proef met Woerden en de Belangenvereniging voor budgethouders Per Saldo is goed bevallen.

Gemeente Delft 26 oktober 2017

Nieuws

In de proef kregen mensen één flexibel budget voor bijvoorbeeld jeugdhulp of zorg thuis, op school, op het werk, het vinden van werk of het regelen van vervoer. TNO evalueerde de proef, benoemde de belangrijkste lessen en adviseert een grotere proef op te zetten met meerdere gemeenten.

TEVREDEN

De mantelzorgers die deelnamen zijn tevreden en geven de proef een 7,5. Eigen regie, keuzevrijheid en eigen verantwoordelijkheid is toegenomen. Een aantal geeft aan dat de mantelzorg nu beter te dragen is en het de kwaliteit van leven verhoogt.

LESSEN

De belangrijkste lessen zijn:

  • Zowel medewerkers van de gemeenten die betrokken zijn, als de budgethouders moeten de juiste kennis, houding en vaardigheden hebben. Het i-PGB is ingewikkeld; zo moeten budgethouders een persoonlijk plan kunnen schrijven en zelf zorg in kunnen kopen;

  • Door goede wettelijke voorwaarden moet de uitvoering door gemeenten mogelijk worden gemaakt;

  • Er moet goed samengewerkt worden binnen gemeenten en met betrokken partijen.

VERVOLG

De gemeente Delft gaat in ieder geval door met het i-PGB voor de betrokken mantelzorgers. Het is aan het nieuwe kabinet om te besluiten of het i-PGB een vervolg krijgt in meerdere gemeenten.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.