Menu

Filter op
content
PONT Zorg&Sociaal

0

Pilot integraal kindcentrum in 's Hertogenbosch

In ’s-Hertogenbosch gaan alle basisscholen en kinderopvanginstellingen op in een kindcentrum. Maar om tot één organisatie te komen, is de hulp van het nieuwe kabinet nodig, zegt wethouder Eric Logister van ’s-Hertogenbosch in VNG Magazine.

VNG 23 mei 2017

Een nieuw kabinet moet wettelijk regelen dat ieder kind vanaf 2 jaar toegang krijgt tot pedagogische ontwikkeling. Daarbij hoort een publiek gefinancierd basistoegangsrecht waarmee lokale partijen kindcentra kunnen inrichten, vindt wethouder Logister.

Ontwikkelrecht

De VNG is gestart met een proeftuin integrale en inclusieve kindcentra om een duidelijk beeld te krijgen waar de kansen en knelpunten liggen. ’s-Hertogenbosch is een van de deelnemende gemeenten. Al jaren werkt de gemeente aan de vorming van kindcentra. Logister noemt 2011 als ijkpunt toen de gemeente de vraag invulde hoe ervoor te zorgen dat kinderen zich optimaal ontwikkelen. ‘Wij spreken niet over de leerplicht, maar over een ontwikkelrecht.'

Eén gebouw

De grens van de leerplicht tussen basisschool en opvang doet volgens de wethouder geen recht aan de ontwikkeling van kinderen. Hij wil dat scholen en kinderopvangorganisaties opgaan in één organisatie en het liefst in één gebouw. Dat is duidelijk een keuze van zijn gemeente. Andere gemeenten pakken het weer anders aan.

Ruimte

Elke gemeente hoort volgens Logister ook de ruimte te krijgen om op een eigen manier kindcentra te ontwikkelen. ’s-Hertogenbosch heeft zich in 2015 aangemeld voor de Experimentenwet van minister Plasterk (BZK). De gemeente doet mee aan de proeftuin, omdat scholen en opvang bij de totstandkoming van één organisatie tegen de grenzen van de wetgeving aanlopen.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.