Menu

Filter op
content
PONT Zorg&Sociaal

0

Onderzoek naar verbetering schulddienstverlening

SBCM, Hogeschool Utrecht, Hogeschool Leiden en MEE Nederland gaan gezamenlijk een project uitvoeren om de schulddienstverlening aan mensen met een licht verstandelijke beperking te verbeteren. Hiermee willen de organisaties voorkomen dat financiële problemen voor deze groep een belemmering vormen om aan het werk te komen of te blijven.

SBCM 30 augustus 2017

Belemmeringen

Het vinden en behouden van betaald werk kan een hele opgave zijn. Zeker als er sprake is van meerdere belemmeringen die duurzame arbeidsparticipatie in de weg staan. Een combinatie die vaak voorkomt is een licht verstandelijke beperking met financiële problematiek. Toch is er nog zelden sprake van een integrale aanpak. Daarom heeft UWV een subsidievraag uitgeschreven, die is toegekend aan het gezamenlijk onderzoeksvoorstel van de Hogeschool Utrecht, SBCM, Hogeschool Leiden en MEE Nederland. Doel van het onderzoek is het opleveren van bouwstenen voor een betere en integrale dienstverlening. Het project richt zich specifiek op mensen met een licht verstandelijke beperking die aan het werk zijn of in een traject naar werk zitten en die kampen met financiële problemen.

Concrete handvatten

Voor het onderzoek gaan de onderzoekers de doelgroep zelf interviewen, voeren ze een literatuurstudie uit naar bestaande interventies en organiseren ze ronde tafelbijeenkomsten met stakeholders, ervaringsdeskundigen en professionals. Het resultaat moet concrete handvatten opleveren voor gemeenten, UWV, werkgevers en andere organisaties die een rol (kunnen) spelen in het voorkomen of oplossen van financiële problemen van mensen met een licht verstandelijke beperking. Ook het krijgen van draagvlak bij de betreffende partijen is onderdeel van het onderzoek. Het onderzoek loopt van juni 2017 tot en met medio maart 2018.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.