Menu

Filter op
content
PONT Zorg&Sociaal

0

Nieuw pgb-systeem: meer aandacht nodig voor belangen cliënt

Gemeenten zien het grote belang van een nieuw en gebruiksvriendelijk, pgb-systeem voor het trekkingsrecht. Dat is van groot belang voor de budgethouder en bevordert een rechtmatige en efficiënte manier van werken. Uiteindelijk zorgt dit voor lagere uitvoeringskosten van het pgb in de Wmo en Jeugdwet.

VNG 27 september 2017

Daarbij moet wel aan de randvoorwaarden worden voldaan, zoals de geldende wet- en regelgeving voor privacy en beheer van gegevens van cliënten. Om een goede dienstverlening aan onze inwoners te borgen, moet er een gebruiksvriendelijke website komen.

Daarnaast moet het nieuwe systeem aansluiten op bestaande gemeentelijke werkprocessen. Aan deze voorwaarden is nog niet voldaan, constateert de VNG.

Systeem nog niet op orde

Ook volgens ICTU is het systeem nog niet op orde. We hebben daarom bij staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) onze zorg geuit over de situatie rond de ontwikkeling van een nieuw systeem voor zorgverleners en -verstrekkers en budgethouders van een persoonsgebonden budget (pgb).

Huidig systeem

Het pgb-trekkingsrecht is op dit moment stabiel en zorgverleners worden op tijd betaald. Maar het huidige systeem zorgt voor veel handmatig werk bij de SVB: dat zorgt voor hoge kosten en het niet altijd kunnen onderbouwen van de rechtmatigheid.

Voorwaarden nieuw systeem

We hebben er bij de staatssecretaris op aangedrongen om (in afstemming met Zorgverzekeraars Nederland) te zorgen voor de borging van de belangen van onze inwoners en een voor de gemeenten werkbaar systeem dat voldoet aan de voorwaarden: gebruiksvriendelijkheid, betrouwbaarheid, bewezen technologie en kennis, planning, publiek beheer, kosten-efficiëntie.

Rol VNG

De VNG stopt haar deelname aan de werkgroepen waar het gaat over de scope en functionaliteit van het systeem. Vanaf nu zullen we slechts als gebruiker aan tafel zitten en daarbij sturen op de realisatie van het VNG-programma van eisen en een zorgvuldige invoering bij gemeenten.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.